Skolan i Eskelhem läggs ned och eleverna hänvisas antingen till Klinte, Sanda och Västerhejde. Eller så blir skolan kvar och elever flyttas åt andra hållet. Eller så byggs en ny skola i Västerhejde för alla dessa elever.
Även skolan i Hogrän kan läggas ned.
När skolförvaltningen idag lägger fram förslag på nya elevomflyttningar så finns det alternativ för politikerna att välja mellan. Klart är att skolnedläggningarnas tid inte är förbi. Och att det samtidigt med skolnedläggningar kan bli nödvändigt med både ombyggnationer och nybyggnationer. Och – förstås – ett skjutsande av elever.
Elever på norr till Visby
Bland förslagen som idag presenteras av regionens tjänstemän finns också att göra Solbergaskolan i Visby till enbart högstadieskola. Det förutsätter en utbyggnad av Tjelvarskolan. Där ingår också att högstadieelever från Stenkyrka och Fole ska gå på Solbergaskolan. Elever som bor på norr kan alltså komma att behöva åka skolskjuts till Visby i fortsättningen.
Om det förra gången handlade om förändringar på landsbygden, så är turen nu kommen till Visby. Vilka alternativ som än väljs kommer det att påverka flera av Visbyskolorna.
Skolan i Väskinde måste byggas ut, både förskola och skola. Där är befolkningsutvecklingen så expansiv att det behövs i vilket fall som helst.
Och i Västerhejde måste det också byggas ut. Eller byggas nytt.
Fler förändringar väntar
Bakgrunden är att antalet elever sjunker, och kommer att fortsätta sjunka. Regionen räknar med att grundskoleeleverna kommer att vara 600 färre än idag år 2015.
2007 beslutades om en större skolorganisation. Den innebar att Fårö, Hörsne, Eksta, Fardhem, Rone, försvann och att skolan i När kommer att försvinna. Östergarns skola finns inte längre, och Tingstäde, Roma kyrkskola, Humlegårdsskolan och Gothem har gått samma öde tillmötes.
2007 års omorganisationen är fortfarande inte genomförd. Men redan är det alltså dags för nya omläggningar. Som kan bli ännu fler omläggningar ännu lite längre fram.
Vilka landsbygdsskolor som är hotade är ingen hemlighet. Det är idag hela åtta skolor som inte bär sin egen ekonomi via elevpengen som är det gängse fördelningen mellan skolorna. De klarar sig endast tack vare särskilt så kallat internregionalt stöd. Det handlar om högstadierna i Fårösund, Slite och Klinte samt skolorna i Öja, Kräklingbo, Vänge, Hogrän och Eskelhem .