Nya kärl när återvinningen flyttar hem

Först 2026 ska den hushållsnära återvinningen införas, men redan i december måste politikerna i tekniska nämnden avgöra vilka kärl som hushållen ska sortera i.

Avfallschefen Birger Björkman visar det alternativ som förvaltningen förordar. Dagens bruna och svarta kärl ersätts av två fyrfackskärl där alla fraktioner får plats.

Avfallschefen Birger Björkman visar det alternativ som förvaltningen förordar. Dagens bruna och svarta kärl ersätts av två fyrfackskärl där alla fraktioner får plats.

Foto: Per Leino

Gotland2023-11-22 06:30

Många minns med saknad grindhämtningen, den tid då man ställde ut kassar med papper, plast och plåt som hämtades av regionens bilar. Den ordningen upphörde 2011, och sedan dess har hushåll varit hänvisade att lämna sina förpackningar till någon av de återvinningsstationer eller återvinningscentraler som ersatte hämtningen vid grinden.

Nu är den hushållsnära återvinningen på väg tillbaka. En återgång till att hämta förpackningar vid hushållen sker inte förrän 2026, men redan vid sammanträdet den 14 december måste tekniska nämnden välja vilket system som ska användas.

En återgång till kassarna vid grinden är otänkbart.

– Jag har jobbat länge med avfallsfrågor och sett många chaufförer som slitit ut sig i förtid. Vi behöver ha ett system som är effektivt och som passar entreprenörerna, säger Region Gotlands avfallschef Birger Björkman.

undefined
Avfallschefen Birger Björkman har mycket på gång just nu. Vid årsskiftet övertar Region Gotland ansvaret för återvinningsstationerna, och redan innan dess måste tekniska nämnden besluta om vilka kärl som ska användas när den hushållsnära återvinnen införs 2026.

Frågan är noga utredd. För ett år sedan tillsattes en referensgrupp och konsulter har utrett alla tänkbara alternativ. Allmänhetens åsikter har hämtas in med en fokusgrupp med tio personer, utvalda för att representera olika områden och hushållstyper, som villaägare och innerstadsbor.

Det system som väljs måste klara sju fraktioner: färgat och ofärgat glas, plastförpackningar, pappersförpackningar och kartong, metall, komposterbart matavfall, samt brännbart (restavfall). Tidningspapper kommer inte att ingå i den obligatoriska fastighetsnära insamlingen.

undefined
Ett annat alternativ är att behålla nuvarande svarta och bruna kärl, och komplettera dem med ett fyrfackskärl.

Vid sammanträdet i december har tekniska nämnden tre alternativ att välja mellan:

• Dagens svarta och bruna kärl behålls och kompletteras av ett fyrfackskärl med en sidolösning för förpackningar. 

• Två stycken tvåfackskärl med påhängnadsbox, samt att man behåller dagens bruna och svarta kärl.

• Två fyrfackskärl. 

Det finns ett fjärde alternativ också, optisk sortering. Det innebär att allt avfall läggs i samma kärl för att sedan sorteras vid en högteknologisk sorteringsanläggning. Det alternativet är dock inte aktuellt.

– Nej. Det går inte att komprimera avfallet om det ska sorteras optiskt, och en anläggning med optisk sortering kostar 60–120 miljoner kronor att bygga, säger Birger Björkman.

Det finns all anledning att vara tidigt ute, eftersom den förändring som genomförs är riksomfattande och gäller samtliga 290 kommuner. Att det är kö till tillverkarna har Region Gotland redan fått erfara, då kärl som skulle visas upp för tekniska nämnden i oktober inte dök upp i tid.

Efter den utvärdering som gjorts rekommenderar teknikförvaltningen att de befintliga svarta och bruna kärlen (för rest- och matavfall) ersätts med två stycken fyrfackskärl, där tidningspapper också kommer att kunna slängas. Det är en förändring som främst villaägare och fritidshusägare kommer att märka.

undefined
Avfallschefen Birger Björkman visar det alternativ som förvaltningen förordar. Dagens bruna och svarta kärl ersätts av två fyrfackskärl där alla fraktioner får plats.

– Många har byggt in sina kärl i skjul. Nu kan det behövas ytterligare plats beroende på vilken hämtning och därmed kärl som tekniska nämnden beslutar om, säger Birger Björkman.

Visby innerstad är ett problem.

– Innerstan är inte gjord för återvinning med flera kärl. Där måste vi tänkt till hur vi ska göra. Någon färdig lösning har vi inte i dag, säger Birger Björkman.

Hur ofta ska kärlen tömmas?

– Det måste vi titta närmare på. Det kan bli allt från varje vecka till en gång i månaden, säger Birger Björkman.

Planen är att införa den hushållsnära hämtningen successivt under 2026. Enligt regeringens beslut ska förändringen vara helt genomförd till den 1 januari 2027.

Region Gotland behöver vara ute i tid så att kommande entreprenör hinner förbereda sig och skaffa den utrustning som krävs. För närvarande svarar Urbaser för hämtning av rest- och matavfall, men en upphandling ska göras för en ny avtalsperiod med start den 1 januari 2026.

undefined
Förslag till dekaler till de nya kärlen har redan tagits fram.

En förändring av återvinningen sker redan vid årsskiftet, då FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) lämnar över ansvaret för återvinningsstationerna till Region Gotland. Även den nyordningen gäller hela riket, efter ett regeringsbeslut. Förändringarna görs för att möta EU-krav och nå målen för materialåtervinning till 2030.

Ska stationerna avvecklas när den hushållsnära återvinningen är införd?

– Det återstår ännu att se, men i dagsläget finns inga sådana planer. Jag tror att vi kommer att behöva återvinningsstationer i någon form även i framtiden, säger Birger Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!