Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI AB, har sökt bygglov för 16 återvinningsstationer runt om ön. Fram till 31 mars hämtar Region Gotland tidningar genom grindhämtning. Plast, pappersförpackningar och metall ska lämnas på återvinningsstationer eller återvinningscentraler sedan årsskiftet. När den sista grindhämtningen skett så ska de nya återvinningsstationerna tas i bruk. Så var det tänkt, men så blir det inte. Nu kan det dröja till i sommar innan stationerna är på plats.
- Nämnden ska ta upp sju bygglovsärenden och vi föreslår avslag i flera fall. Sedan går ytterligare en månad innan nästa sammanträde, säger Bo Björkman.
Olämpliga platser
Som GT kunde berätta igår har flera av de föreslagna återvinningsstationerna mött stark kritik från boende. Och varken politiker eller tjänstemän är nöjda med förslagen.
- De ligger på platser där man inte får ge bygglov. Det rör sig om allmän platsmark och parkmark som inte är till för sådant här, säger Mikael Westberg, bygglovsarkitekt.
Två av förslagen åkte direkt i papperskorgen, de tas inte ens upp för diskussion.
- Det rör sig om Ljugarn och Hemse. De platserna är helt olämpliga och vi bedömer att de förfular stadsbilden, där får man leta efter nya lägen, säger Mikael Westberg.
"Ska ligga centralt"
Förpacknings- och tidningsinsamlingen vill att återvinningsstationerna ska ligga så centralt som möjligt.
- De ska ligga centralt annars riskerar det att bli sämre ordning och mer kostnader för hämtningen, sade FTI:s informationschef Peter Ingvarsson i gårdagens GT.
Men återvinningsstationer i centrala lägen ses inte som en nödvändighet av regionen.
- De flesta Gotlänningar är bilburna och därför behöver återvinningsstationerna inte ligga så centralt, säger Bo Björkman.
Frågan om hur återvinningen ska ske är ytterst en fråga om pengar. Grindhämtningen avskaffades för att regionen ansåg den för kostsam. Pengarna från FTI, som fått statens uppdrag att sköta insamlingen, täckte inte regionens kostnader för grinhämtningen.
- De (FTI) vill att återvinningsstationerna ska ligga centralt så att de kan tömma dem smidigt. Det blir billigare så, säger byggnadsnämndens ordförande.
Förvara hemma
Stångabon Bo Björkman blir nu en av många som får vänta på de nya återvinningsstationerna och under tiden samla sin återvinning hemma på gården.
- Jag har en lada där jag kan förvara det. Sedan tar jag en tur till återvinningscentralen i Hemse varannan månad. Det fungerar för mig, men det är inte alla som har en ladugård att samla i. Själv tycker jag att grindhämtningen var en bra lösning, berättar Bo Björkman.