Sammanlagt diagnostiserades 68 810 med cancer i Sverige 2021. Bland kvinnor var bröstcancer den vanligaste cancerformen med 8 619 diagnoser och bland män var prostatacancer vanligast med 10 199 diagnoser.
– En del av den här ökningen har naturliga förklaringar, befolkningen blir äldre och vården blir allt bättre på att upptäcka och behandla cancer. Men en del av den här ökningen hänger också ihop med förändrade levnadsvanor, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden i ett pressmeddelande.
Även på Gotland syns en ökning av diagnostiserade cancerfall. I Cancerregistrets statistik finns inte siffror på hur många personer som faktiskt får en cancerdiagnos varje år. Istället registreras antalet upptäckta maligna tumörer. Men statistiker Jeroen De Munter på Socialstyrelsen hjälper till att få fram statistiken över unika cancerfall för Gotland.
På Gotland diagnostiserades 495 personer, 294 män och 201 kvinnor, med malign cancer förra året. Det kan jämföras med året innan då 470, 213 kvinnor och 257 män fick en cancerdiagnos. Blickar man tillbaka till fem år, till 2017, är det dock en liten minskning. Då diagnostiserades 232 kvinnor och 273 män, alltså 505 personer med cancer på Gotland.
De vanligaste cancerformerna på Gotland var förra året liksom i riket i stort bröstcancer och prostatacancer. 64 kvinnor diagnostiserades med bröstcancer och 103 män fick diagnosen prostatacancer.
Trots att antalet cancerfall ökade förra året så fortsätter dödligheten att minska, allt fler överlever, enligt den nya statistiken från Cancerregistret. Dock finns det regionala skillnader. Högst dödlighet i cancer för kvinnor observerades i Södermanland där 200,1 kvinnor per 100 000 invånare dog. Lägst dödlighet för kvinnor noterades i Värmland med 172,1 dödsfall per 100 000 invånare. När det gäller dödlighet i cancer för män hamnar Gotland bland de fem län med högst dödlighet. Förra året dog 258,1 män på Gotland räknat per 100 000 invånare i cancer.
– Skillnaderna kan till exempel bero på närhet till vård och hur villig man är att söka vård och delta i screening. Men vi vet också att delar av svensk cancervård tyvärr är ojämlik, till exempel ser införandet av och deltagandet i screeningprogram olika ut i landet, säger Ulrika Årehed Kågström.