Nya tider rullar in
En av affärerna i Lärbro lägger ned. Hur det blir med affären i Stenkyrka är ännu inte löst men det ser dystert ut - klart är att nuvarande handlaren Gunnar Malmros slutar och att företagare i socknen vill ha en ny handlare. Men frågan är om någon vågar och om Ica vill?Förr fanns det en affär i nästan varje socken men i dag är bilden mycket annorlunda. Är det rullande butiker som ska ta över?
Strykande åtgång. De en gång så talrika handelsbodarna på den gotländska landsbygden har under åren försvunnit i rask takt och i dag finns bara en handfull kvar. I nästan varje socken ser man spår efter en svunnen epok.
Foto: Ulf Glimfalk
Det råder ingen tvekan om att butiksbussen är efterlängtad. De församlades uppmärksamhet riktas oavkortat på Peder Hansson och de följer med ögonen hur han fäller ner trappan och öppnar bakdörren - livsmedelsaffären är öppen. Han kommer hit en gång i veckan och då är damernas inköpslistor fulltecknade.
Begränsat utrymme i bussen förklarar en liten kö utanför. Den första kvinnan i kön lämnar sin rullator och kliver uppför trappan. Efter en liten stund kommer Peder ut med tunga kassar i händerna. Han lastar varorna på hennes rullator och ger en hjälpande hand i trappan.
- Vi syns om en vecka, säger han och ger henne en vänlig klapp på armen.
En kund går uppför trappan och in mellan de fullastade varuhyllorna. Där börjar hon febrilt leta i väskan och i kläderna innan hon utbrister:
- Naj, var i all sin dar har jag gjort av listan? Ja, ja, jag får handle på ho i dag.
Peder Hansson kommer ihåg vad hon brukar handla och han plockar fram den ena varan efter den andra. Hon ser allt lugnare ut medan högen växer.
Gunvor Sigrén har sin lista med sig och hennes handel går fort. Hon får dock hjälp med färskpotatisen.
- Hur många ska du ha? Skall det vara tvättade eller otvättade? undrar Peder Hansson.
- Hmm, jag tar en tio, femton stycken... otvättade - tvättade ser inte rätt ut på nåt sätt, förklarar hon och fortsätter:
- Oj, jag höll på att glömma - polly och polkagrisar måste man ju ha!
Några av kvinnorna lämnar helt enkelt in inköpslistan till Peder och väntar utanför medan han plockar ihop.
- Bekvämt, säger en av dem.
I kön passar man på att prata om väder, vind, krämpor och vardagsbekymmer. Röster ur kön:
- Var det inte ett elavbrott i natt? Det regnade i alla fall.
- Jag vet inte, jag sov och dessutom hör jag så dåligt.
- Konstigt väder. Tomaterna mognar inte, sen mognar de alla på en gång och då hinner man inte med att äta.
- Jo, jo, så är det.
I början av mars 2007 började Peder Hansson köra omkring med sin butiksbuss. Folk ringer och han kommer. Numera har han sina kunder från Sundre i söder till Fleringe i norr. Det är inte bara äldre utan kunder i alla åldrar. Naturligtvis är det de äldre som dominerar, det är de som får det mest svårt när bygdens affär lägger ned - de uppskattar butiksbussen extra mycket.
- Jag har blandade kunder - bönder springer in och byter skor innan de kommer och handlar, berättar Peder Hansson.
Han lägger upp sina turer i cirklar och utgår från hemmet i Sjonhem där han numera har investerat i varulager och kylrum. Turerna avslutas så nära hemmet som möjligt.
- Jag har världens bästa jobb, konstaterar han.
Nå, han är ju faktiskt efterlängtad vart han än kommer.
En dröm är att köpa en lanthandel och sedan låta bussen utgå ifrån den. I dag omsätter han en och en halv miljon kronor.
Bussen lämnar Eskelhem den här morgonen och rullar mot Gnisvärd och Tofta.
I Tofta finns en sommaraffär som för andra sommaren drivs av Joakim Nysell. Han har öppet fem månader om året och har inte några planer på året-runt-öppet. Det byggs allt fler permanenthus i Toftas men underlaget räcker inte, menar Nysell.
- Det bor cirka 600 personer i Tofta. De flesta arbetar i stan och handlar där också. Sedan är det omöjligt för oss att kunna konkurrera med de priser som de har i stan.
- Redan nu märker vi att säsongen är slut, en sån här dag kan det dyka upp en blöt människa som handlar.
Nästa år öppnar Nysell affären runt valborgsmässohelgen men hur det ser ut längre fram i framtiden är ovisst:
- Det är Tofta Bad som äger fastigheten och jag vet inte.
En som har öppet året runt trots extrema skillnader under sommar och vinter är Dag Hoffman i Burgsvik som minns:
- År 1985 då jag startade fanns det 40 Ica-handlare på ön och i dag är det ungefär 15. För fem-sex år sedan lade Gunnar Lind ner sin affär i Vamlingbo så numera är jag den sydligaste livsmedelshandlaren. Det fanns ju en affär i Hamra också - snabbköpskassörskan som Göran Ringbom sjöng om. Hon, Maja Lind, brukar handla här numera.
Hoffman berättar att under juni-augusti har hans affär 50 procent av årsomsättningen.
Visst finns det och byggs permanenthus på Sudret men de används som sommarbostäder, enligt Dag Hoffman.
- Det är tack vare den höga omsättningen på sommaren som affären har ett så bra sortiment. Sommaren blir bara större och större här. Vi har sex året-runt-anställda men i sommar har vi haft 17 anställda.
- Jag tycker att vi har en trogen kundkrets. Vi kan inte ha allt i affären men kunderna passar på att handla det vi inte har, när de besöker Hemse eller Visby.
Dag Hoffman berättar att han brukar ha kontakt med den nordligaste, handlaren Gustaf Blochmann på Fårö.
- Han har det ännu mera extremt och jobbar nog jättehårt under sommaren.
Anders Hall med frun Ingrid och dottern Karin öppnade lanthandeln i Garda den 5 december i fjol.
- Det fanns ett behov av en mindre butik här i Garda, berättar han. Vi har faktiskt barnfamiljer som arbetar i Visby men som köper allt de behöver här hos oss och det är glädjande.
Affären sköter om en bensinpump som finns utanför men som tillhör ett annat företag. Anders Hall avslöjar att det finns planer på att utveckla affären lite. I dag finns det kaffeservering men det kan bli viss snabbmat till lastbilschaufförer och andra.
Sommaren med turisterna är viktig och han upplever att affären ligger vid en allfartsväg. Det är viktigt med gasol till husvagnsfolket och att kunna ta hem sådant som kunderna frågar efter.
Att det läggs ned butiker på landsbygden gör att de handlare som finns kvar, som Anders Hall, vill uppmärksamma sina kunder på att det är viktigt att gynna den lokala affären.
- Det blir synd om de äldre i fall de små butikerna försvinner.
Han berättar hur svårt det är med färskvarorna och att planera hur mycket man ska ta hem av exempelvis köttfärs. Hur han upplever att de stora företagen inte vill ha besväret med de små butikerna - de kan plötsligt höja summan för fraktfritt till det dubbla.
Björn Smittsarve som har affär i Katthammarsvik meddelade, innan han åkte på jaktsemester i Norrland, att han känner att kunderna ställer upp för affären. Numera finns affären på Facebook - nytt grepp?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!