Roger Björkander var aspirant vid polisen 1986. Han var inte inblandad i polisutredningen då, men har i efterhand blivit tipsmottagare när det gäller Havorringen. Efter artiklarna i Gotlands Allehanda de senaste dagarna har han fått en rad tips.
- Det har kommit flera stycken, bland annat ett nu i morse (läs i går) som namnger en person som skulle ha varit inblandad i stölden. Andra tips är inte av den kalibern, säger Roger Björkander.
Konkreta tips
Själva stölden är alltså preskriberad. Men all hantering av den stulna Havorringen är olaglig och räknas som grovt fornminnesbrott, vilket betyder att fallet kan öppnas igen när som helst. Det polisen behöver är något konkret att gå på.
- Det finns förslag om var ringen ligger någonstans. Men vi kan inte utifrån ett sådant tips utföra några tvångsåtgärder som husrannsakan, så länge ringen ligger still där den är.
Vad krävs för att öppna en utredning?
- Vi behöver tips som man kan jobba vidare med. Det ska vara något konkret. Det där med "jag har hört" eller "de säger att", det håller inte.
Vad händer om ni får in ett mer konkret tips?
- Då får vi höra den personen och upprätta en anmälan. Om det räknas som grovt fornminnesbrott så är det ganska hårda straff med fängelse på skalan. Så det är ett prioriterat ärende.
I gårdagens GA berättade museichefen Lars Sjösvärd att han har ny information angående stölden. Information som ännu inte nått polisen men som skulle kunna kasta nytt ljus över fallet.
- Ja, om vi får ta del av den informationen måste vi värdera den. Finns det någon substans där så skulle vi kunna gå vidare, säger Roger Björkander.
"Ingen skulle våga"
Formellt tillhör Havorringen Historiska museet. Chefen för museets samlingar heter Marie-Louise Franzén. Hon tror inte att det är möjligt att tjuven kan ha sålt Havorringen på den öppna antikmarknaden i Sverige eller ens Europa.
- Den är så avvikande och lätt att känna igen. Jag tror inte att någon skulle våga lägga ut den till försäljning, risken är för stor att någon rapporterar det till polisen.
Hon jämför med fallet då fornminnesföremål uppgrävda i en åker i Alva plötsligt dök upp på nätet till försäljning.
- Då var det någon som uppmärksammade polisen på det. Så det finns en beredskap att anmäla om man ser något som är avvikande till försäljning.
Finns det risk att ringen sålts utanför Europa?
- Ja, på andra marknader, som till exempel USA, är det större chans att den skulle försvinna ut i systemet utan att någon noterar det, säger Marie-Louise Franzén.