Ansvarsnämnd startade ett eget initiativärende

Redan innan biskop Thomas Petersson anmälde sig själv till ansvarsnämnden för biskopar hade nämnden på eget initiativ startat ett så kallat initiativärende.

Ansvarsnämnden för biskopar kommer att behandla anmälningarna mot biskop Thomas Petersson vid sitt möte den 29 november.

Ansvarsnämnden för biskopar kommer att behandla anmälningarna mot biskop Thomas Petersson vid sitt möte den 29 november.

Foto: David Skoog

Gotland2021-11-11 17:05

Tidigare i veckan framkom det att biskop Thomas Petersson anmält sig själv till ansvarsnämnden för biskopar. Anledningen uppges vara av privat karaktär. Även flera kyrkoherdar ska ha anmält biskopen till nämnden.

Robert Schött som är ordförande i ansvarsnämnden för biskopar uppger att nämnden redan innan anmälningarna inkommit inlett ett så kallat initiativärende i ärendet.

– Vi hade erfarit det här och ville pröva det. Det finns alltid risk för att det blir snack på stan, så att säga. Så både för den inblandade biskopen och kyrkans skull initierade vi ett ärende när saken blev bekant för mig. Därefter har de båda anmälningarna kommit in.

Om nämnden i sin tillsyn skulle finna att en biskop misskött sitt uppdrag har man bara en sanktion att tillgå och det är att förklara biskopen obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, vilket innebär att biskopen blir avkragad. Men ett sådant beslut fattas endast vid riktigt grova överträdelser. I annat fall avskrivs ärendet.

– Det är antingen eller och det gör att vi i modern tid inte har haft anledning att använda oss av detta. Vi kan ibland vara ganska skarpa i våra skrivningar och det kan kanske vara nog för att sätta tydliga gränser, säger Robert Schött.

Nämnden kommet att ta upp ärendet för behandling vid sitt möte den 29 november.

– Vi får se om det blir ett beslut i anslutning till det mötet eller om det dröjer något. Vår avsikt är att avsluta ärendet innan årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!