Regeringen har utökat budgeten för yrkeshögskoleutbildningar med 70 miljoner kronor i år. En del av pengarna går till de två nya utbildningar som går att läsa på Gotland.
– Det här är en del av regeringens omläggning av politiken där vi nu fokuserar mycket på den gröna omställningen och där företag skriker efter folk. Det riskerar att bli en flaskhals för företagen och för samhället om vi inte utbildar tillräckligt många till den gröna omställningen, säger utbildningsminister Mats Persson (L). Han fortsätter:
– Behoven är enorma. Vi ser nu att företag och vi konsumenter vill ställa om. Vi vill ta vårt klimatansvar och då växer behovet väldigt kraftigt. Det är därför vi skjuter till pengar så att vi kan utbilda fler.
Utbildningarna har enligt ministern tagits fram i dialog med näringslivet.
– Det är så himla bra för det betyder att man skräddarsyr utbildningarna efter de behov som finns och de ger en fot in på arbetsmarknaden nästan direkt för de som går dem. Det är väldigt verklighetsanknutna utbildningar och det tror jag är framtidens melodi, säger Mats Persson.
Att Gotland är en av utbildningsorterna (de andra är Hudiksvall, Ronneby, Norrtälje, Malmö, Gävle och Östersund) är ingen slump.
– Vi ser att det finns ett stort intresse på Gotland för omställningen till vindkraft och solenergi men också för lagring på olika sätt, säger Mats Persson.
De extra pengarna till yrkeshögskoleutbildningen ger enligt Mats Persson nästan 1 000 nya studieplatser. Av dem är 27 platser reserverade för utbildningen till installationsingenjör inom solel, lagring och laddning och 30 till utbildningen till vindkrafttekniker on- och offshore.
Den förstnämnda utbildningen är på 1,5 år, omfattar 320 YH-poäng och startar redan i höst. 18 veckor av studietiden är Lärande i arbete (LIA), praktik helt enkelt. Utbildningen till vindkrafttekniker tar även den 1,5 år, omfattar 300 YH-poäng och börjar i januari 2024. Praktiktiden är 16 veckor. Utbildningsminister Mats Persson är mycket nöjd med att kunna erbjuda de båda nya utbildningarna.
– Det är jättepositivt. Det är viktigt för Gotland och det är viktigt för Sverige. Att hitta en person som har rätt kompetens är jättesvårt och då kan inte vi stå med armarna i kors och titta på, utan då måste vi agera, och det gör vi nu.