Nya vab-trenden vittnar om när toppen kan komma

Februari har historiskt varit den stora vård av barn-månaden. Sedan 2020 har dock läget varit ett annat.

Lena Gustavsson är förskolechef på Region Gotland och menar att mars var den tuffaste månaden det gångna året.

Lena Gustavsson är förskolechef på Region Gotland och menar att mars var den tuffaste månaden det gångna året.

Foto: Malin Stenström

Gotland2024-02-27 05:05
undefined
Lena Gustavsson är förskolechef på Region Gotland och menar att mars var den tuffaste månaden det gångna året.

Februari har fram till pandemin varit den allra vanligaste VAB-månaden på Gotland. Därför kallas ofta månaden vabruari. Sedan 2020 har dock läget blivit betydligt mindre statiskt. Då var det istället i mars som den höga toppen var. Så även förra året. 

– I fjol var det i mars som det var tuffast, då var det mycket högre sjukfrånvaro. Nu sticker det inte ut mer än att det är vabruari, säger förskolechefen Lena Gustavsson.

Hon har dock inte statistik från de olika förskolorna utan kopplas generellt in när läget blir tufft för personalen. Då handlar det ofta om hög sjukfrånvaro bland personalen i kombination med många barn på plats, och inte vice versa, som verkar vara fallet nu. 

Johanna Klintberg, biträdande rektor på mellersta Gotlands förskolor, vittnar om att vabruari är igång. 

– Vi har många sjuka barn, det är feber, ögoninflammation, vattkoppor och magsjuka bland annat. Så är det varje år, och är inte något katastrofläge, säger hon. 

Likt Lena Gustavsson menar Johanna Klintberg att personaltillgången fortsatt är god, men att sjukfrånvaron bland barnen är hög, som den brukar i februari. I område Norra Visby instämmer de i kören, men tonar ner läget något. 

– Vi ser ingen skillnad eller ökning jämfört med februari tidigare år, säger biträdande rektor Lisa Ekman. 

Smittskyddet på Gotland följer inte dessa sjukdomar, men generellt så är det en minskad smitta vad det gäller covid-19 och säsongsinfluensa. 

– Det vi kan se är att streptokocker har en ökning nationellt. Men där är det endast de allvarliga, invasiva fallen av streptococker som anmäls, säger Maria Amér, smittskyddsläkare. 

Streptokocker orsakar bland annat halsfluss och schalakansfeber. Men i vården på Gotland har läget i februari varit relativt lugnt, menar Maria Amér. 

– En koll ut i verksamheterna visar att det för barnen är relativt lugnt i nuläget. En del söker akut med få är allvarligt sjuka och behöver läggas in. Så en del smitta cirkulerar, men ungefär som vanligt för säsongen. 

Försäkringskassan för statistik över antalet VAB-dagar på Gotland, dock rapporteras statistiken med fördröjning och den enda trenden som i dagsläget kan skönjas är att både början på detta år och avslutningen på förra ser ut att ha varit lindrigare än föregående år. Utbetalningsmånaden december förra året hade 4 997 nettodagar, jämfört med årets 4 309. Det är dock fortsatt betydligt högre nivåer än innan pandemin, då snittet låg på drygt 3 500 nettodagar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!