Nya vapen mot elden

En skärsläckare och en värmekamera är Räddningstjänstens nya hjälpmedel i kampen för att rädda liv på Gotland.

Gotland2005-07-13 06:00
Brandman Sören Tillberg riktar skärsläckaren mot en betongplatta, modell trädgårdsgång. Efter en halv minut har strålen, som innehåller vatten och en blandning av sand och stålspån, gjort ett litet hål - rakt genom betongen.
Den här förmågan innebär att skärsläckaren kan användas för att tjäna in tid vid svåråtkomliga bränder, exempelvis i trossbottnar, på krypvindar och i metallsilos. Strålens höga tryck (på 300 bar) skär genom betongväggar på några minuter och lägenhetsdörrar på bara några sekunder. Genom hålet kan man sen spruta in vatten in över branden. Även till detta används skärsläckaren, men slipmedlet stängs av och vattnet sprutas nästan i ångform. Ångan kyler branden, vilket även minskar de farliga brandgaserna. Efter en minut kan temperaturen ha sjunkit från 500 grader till 100.
- Just att den verkar så snabbt gör skärsläckaren till en ypperlig metod som revolutionerar våra möjligheter att komma åt och rädda liv, säger brandförman Henrik Johansson.
Skärsläckaren används också i kombination med ett annat nytt verktyg som Räddningstjänsten skaffat, en värmekamera. Den lokaliserar bränder och användes exempelvis vid tillbudet på Graceland i förra veckan. Utan värmekamera hade brandmännen tvingas bryta upp mycket mer inredning för att hitta branden. Nu hittade kameran branden direkt. Men kameran kan framförallt också läsa av om det finns människor i en brinnande byggnad.
- Utan värmekamera måste vi skicka in rökdykare för att söka av om det finns personer kvar. Då kan det ta 20 minuter att söka genom en vanlig lägenhet, med värmekameran går det gå på någon minut. Det är en revolutionerande skillnad när det handlar om att kunna rädda liv, säger Jonatan Adhrian.
Den nya tekniken väntas också föra med sig en positiv effekt för räddningspersonalens arbetsmiljö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om