Närmare 5 000 journalister på omkring 200 tidningar har nu varslats om lockout på lediga dagar, enligt Pär Fagerström, TU:s ordförande. Det är omkring 1 000 journalister fler än i måndags.
Fagerström beskriver det vidgade varslet som ett svar på tisdagens nya stridsåtgärder från SJF.
– För en journalist som drabbas innebär lockouten ett löneavdrag på omkring 700–1 000 kronor per ledigt dygn. I snitt blir det lite drygt två dygn per vecka, säger han.
Ersättning för dessa dagar får journalisterna hämta från SJF.
– Men vi hoppas att det här inte ska behöva träda i kraft, säger Fagerström.
Slår hårt
Tisdagens nya salva från SJF slår hårt mot samtliga tidningshus. Det träder i kraft den 30 augusti.
Stridsåtgärden förbjuder journalister att lägga ut nytt material på webben och texter som redan lagts ut får inte förändras eller redigeras. Dessutom förbjuds journalister att hantera annonser och annonssidor, medan förbudet mot att använda material som inte producerats av den egna redaktionen börjar omfatta alla dagstidningar med några få undantag.
På tisdagen rådde viss osäkerhet om effekterna. Men chefredaktörerna på de stora nättidningarna trodde inte det skulle bli nödvändigt att stänga ned produktionen även om varslet träder i kraft.
– Åtgärden verkar lite ogenomtänkt. Det känns som om de syftar på de papperstidningar som brukar publicera sitt material även på nätet, men de har inte tänkt på oss vars enda verksamhet är att publicera på webben, säger Linus Paulsson, chefredaktör på Dagens Industris sajt di.se med cirka en halv miljon besökare i veckan.
Ett syfte
Enligt SJF:s ordförande Agneta Lindblom Hulthén finns bara ett syfte med varslet – att få i gång de avbrutna förhandlingarna.
– Vi har hoppats på att förhandlingarna ska återupptas, men det enda som har hänt är att Tidningsutgivarna i går (på måndagen) varslade oss. Då måste vi på något sätt svara så att vi på något sätt får ett nytt avtal.
När TU på tisdagseftermiddagen vidgade lockouten var hennes kommentar:
– Nu är vi i den trista situationen att vi sitter och kastar varsel på varandra. Det är ju inte speciellt konstruktivt i det här läget.
Fagerström säger i sin tur att vad som nu krävs är att SJF börjar tala om vad man prioriterar mest och på så sätt får igång den nedlagda medlingsverksamheten igen.
– Att stapla varsel på varandra imponerar inte, säger han.
Nya varsel i tidningskonflikten
Tidningskonflikten har trappats upp.Journalistförbundet (SJF) har nu riktat in sig mot nättidningar och journalister som hanterar annonser. Tidningsutgivarna (TU) svarar med ett vidgat lockoutvarsel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!