Nya villaskatten högre än väntat
De flesta gotländska villaägare har nu fått besked om den nya fastighetsskatten. För många är det rena chockbeskeden. Med höjningar på 75-80 procent.Gotlänningarna drabbas återigen hårdast med en snittökning på 40 procent.Värst drabbat är Visby innerstad och andra attraktiva områden som Storsudret och Fårö. Men till och med mitt på ön handlar det om kraftiga uppräkningar.
Villaskatten har räknats upp med i snitt hela 40 procent på ön. Därmed ligger Gotland också i topp i riket. Inget annat län kommer i närheten av de siffrorna. Ändå finns det län som Skåne där taxeringen höjs med 33 procent, Halland 32 och Sörmland 30, för att ta några exempel. Norrlandslänen däremot ligger långt efter med uppräkningar på kring 10 procent. Exempelvis Jämtland får en 15-procentig ökning.
Prisutveckling
- Taxeringsvärdena styrs av prisutvecklingen under åren 2002-2004. På Gotland har priserna gått upp kraftigt och då blir det den här effekten. Vissa områden drabbas hårdare än andra då marknaden anser att det är attraktiva platser och därför betalar mycket för fastigheterna, påpekar Skatteverkets taxeringsexpert Börje Wågensjö i Jönköping.
Han håller dock med om att Gotland har drabbats hårt, men betonar att höjningen slår igenom fullt ut först efter tredje året.
- Så länge reglerna är som de är får vi det här utfallet. Om det skulle visa sig att marknadspriserna sjunker under de närmaste åren så kommer nog många att tycka att det är orättvist, fortsätter Wågensjö.
Innerstan
Liksom vid förra taxeringen är det Visby innerstad som drabbats hårdast. Taxeringsvärdena räknas upp med mellan 70 och 80 procent, beroende på vilken del av innerstan det är. Södertull-fastigheterna höjs med 80 procent, Strandgatan 70 procent, Smedjegatan 62 liksom Norra Kyrkogatan. Utanför murarna i Visby ligger höjningarna på 50-60 procent.
Störst höjningar drabbar även de attraktiva områdena med strandnära lägen. Storsudret, Fårö liksom Katthammarsvik är områden där säljare fått mycket för sina hus och därmed åker taxeringsvärdena upp. I Hemse däremot ligger höjningen på "bara" 22 procent. Slite får en 30-procentig höjning.
- Anmärkningsvärt där är att det sålts många hus under de senaste åren. Hela 43 försäljningar finns registrerade. Eftersom det betalats mycket för husen så åker värdena upp.
Budgivning
Klintehamns-ökningen hamnade på i snitt 52 procent, Roma 37, Dalhem 38 och Lummelunda-området 40 procent för att nämna ytterligare några områden på Gotland.
- Ytterligare en förklaring till de höga huspriserna är att budgivningen slagit igenom över hela landet. Från början var det framförallt en storstadsföreteelse. Men nu är det prisdrivande i allra högsta grad överallt.
Hur ser det då ut i Jönköping där Björn Wågensjö själv bor?
- Ja, även vi har fått höjda taxeringsvärden, framförallt beroende på en expansiv Högskola, en het byggmarknad och bra industrier. Vi fick en höjning på 31 procent, berättar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!