Nya Visby-tomter hotas från ovan

En myndighetsfejd om flygbuller hotar ett stort antal nya bostäder som planeras i Visby. Det statliga företag som driver flygplatsen kan sätta stopp för kommunens planer för att säkra den framtida flygtrafiken.- Vi sitter i en rävsax. När folk börjar flytta in kan vi hamna i en rättsprocess som stoppar flygtrafiken från att växa, säger Marie Hankanen, bullerexpert.

Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Gotland2010-08-17 04:00
Boverket och Naturvårdsverket utkämpar just nu en bitter strid om flygbuller och det hotar mellan 300 och 400 nya bostäder som planeras på gamla A 7-fältet i Visby.
Kommunen och den statliga flygplatsoperatören Swedavia står på varsin sida i konflikten och ett avgörande närmar sig.
- I höst är det dags för samråd kring de första kvarteren i den fördjupade detaljplanen och vi hoppas verkligen att få slippa överklaganden, mycket hänger på det, säger Lars Thomsson (c), byggnadsnämndens ordförande.
Kommunen vill bygga men Swedavia fruktar att människorna som flyttar in på de nya tomterna ska göra bullret till rättssak och tvinga fram en begränsning av flygtrafiken.

Beredd att ta strid
När husen byggs gäller plan- och bygglagen som ger grönt ljus åt kommunen. Men de som flyttar in omfattas av miljöbalken. Det går bra att bygga i bullerstört område, men inte att bo i husen, säger lagen.
- Problemet är att Boverket och Naturvårdsverket inte kommit överens. Regeringen har försökt ta myndigheterna i örat men misslyckats. plan- och bygglagen och miljöbalken står ännu i konflikt med varandra trots att riksdagens revisorer har påpekat detta, säger Marie Hankanen.
Samma problem finns på flera håll i landet. Trafiken på Bromma flygplats har redan drabbats av restriktioner sedan boende i området fått rätt när bullret blivit till miljömål i domstol.
Resultatet är att Swedavia kan tvingas överklaga för att säkra flygtrafiken.
Det hindrar inte kommunen från att köra vidare på inslaget spår. Byggnadsnämndens ordförande är beredd på att ta strid för fler bostäder i Visby.

Höghuset är ett hot
- Det finns en enighet från höger till vänster i den här frågan, men det blir inte helt enkelt att ro i land och vi måste gå mycket försiktigt fram. Vi har som tur är inte sett några miljömål om buller hittills. Man ska komma ihåg att över 9 000 människor lever inom den yttre bullergränsen. Några hundra till inte ska göra någon skillnad, säger Lars Thomsson.
Som GT skrev i lördags kan också bygget av höghuset på Snäck hota flygtrafiken till och från Gotland. De översta våningarna i det omdiskuterade höghuset kan komma att påverkas av buller från flyget.

Startad försäljning
- Vi ser inget stort problem med det. Vi har byggnadstekniker för detta och bullerfrågan brukar kunna lösas under samrådet, säger Sigvard Ståhl, vd för Hökerums Bygg AB som står bakom projektet.
I går började företaget sälja lägenheterna. Dessa finns än så länge bara på pappret och mitt i stridslinjen mellan två tunga myndigheter.
Swedavia är ett statligt ägt företag som bildades den 1 april 2010. Då övertog de ägandet och driften av 14 flygplatser som tidigare tillhörde Luftfartsverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om