Djurens känsliga öron uppfattar höga skottljud som en intensiv smärta som leder till rädsla för djuret. Är nyåret helt och hållet en mardröm för ditt husdjur finns det flera metoder som kan skapa en lugn kväll för ditt husdjur.
Ett knep är att man börjar med tidig anpassad träning för att vänja sitt husdjur inför nyårsafton.
– Har du en hund som får panik under nyårsafton så bör man överväga att titta på olika behandlingstyper. Dels finns det receptfria ångestdämpande som kan köpas både på apoteket, djuraffärer och djurkliniker. Ett annat alternativ är att man i god tid börjar träna sin hund inför kommande nyår, säger Hanna Frank, klinikchef på Gotlands Smådjursklinik.
För att hamna i rätt träningsfas med sitt husdjurs rädsla kan man använda sig av ljudfiler på internet eller olika ljudskivor med fyrverkeriljud som kan fungera förebyggande. Och oftast räcker det med låg ljudnivå. Viktigast är att man i stunden inte försöker skapa ett för stort obehag eller bestraffar djurets rädsla.
– Det är främst det visslande ljudet som de reagerar på. Det är jättetufft att ha en hund eller katt som är ljudrädd. Man har otroligt mycket att vinna på om man tränar sitt djur till att inte vara rädd för fyrverkerier, säger Hanna Frank.
Kraftiga fyrverkeriljud kan utlösa beteenden likt de som hundar upplever vid fysisk smärta. Har man däremot en valp så har man de bästa förutsättningarna att tidigt träna in rätt beteende i unga år inför nyårsnattens oljud.
– Har man en ny ung hund är mitt bästa knep att man låter valpen umgås med en äldre orädd hund som är van vid höga smällar. Så har jag alltid gjort hemma när det kommer in en ny valp. De vill gärna imitera den äldre hundens beteende, säger hon.
Det är inte endast husdjuren som lider bakom kulisserna av det högljudda nyårsfirandet. Många vilt djur blir livrädda. Och det är med nya skärpta regler för användandet av fyrverkerier i år som Hanna Frank hoppas att fler personer ska bli informerade om hur påfrestande nyårsafton faktiskt är. En bättre samtid med våra djur börjar med vårat eget ansvarstagande.
– Det är viktigt att de som inte har några husdjur förstår hur rädda våra djur kan bli av höga smällar. Och att de faktiskt kan anpassa sig mer efter djurens bästa. Men det avgörande är att man som djurägare inte skyller ifrån sig utan tar ett eget ansvar och tränar sitt djur i god tid, säger Hanna Frank.