Fyrverkerier och smällare skrämmer slag på många husdjur, och en del hussar och mattar väljer att fly ut på landet för att skona sina fyrbenta vänner.
- Det är ett stort problem, konstaterar Anna Jacobsson, djursjukvårdare på Gotlands smådjursklinik.
Det finns inga konkreta beräkningar på hur vanligt det är, hur många djur som faktiskt är skotträdda eller som mår dåligt och blir oroliga av raketer, fyrverkerier och smällare som skjuts och smälls bland annat kring nyårshelgen.
- Det finns garanterat fler som har problem än som faktiskt söker hjälp för problemen, konstaterar Hanna Henriksson, hundfysioterapeut på Gotlands smådjursklinik.
Ljud och ljussken
Kliniken, med mottagning på Skarphäll i Visby, får nu - liksom varje år vid den här tiden - många besök från främst hund- eller kattägare vars djur blir mer eller mindre vettskrämda när raketerna smäller som värst på nyårsnatten.
- Det är ljudet och ljusskenet i kombination som skrämmer mest. Och ett problem är ju också att folk inte bara skjuter raketer på tolvslaget; det skjuts ju flera dagar både före och efter nyår, så man vet aldrig när det smäller, säger Anna Jacobsson.
Det finns olika sätt att lugna de djur som mår dåligt av fyrverkerianvändandet, beroende på hur rädda djuren blir. Receptfria medel som avger lugnande feromoner - djurens egna markeringsämnen - finns i olika versioner. Starkare, lugnande medel är man från veterinärers och djurvårdares sida restriktiv med, men i de fall de verkligen behövs finns även sådant att tillgå.
- Men då måste vi först undersöka djuret; man kan inte ge lugnande hur som helst, betonar Hanna Henriksson.
Får panik och vill fly
Om man har en skotträdd hund - eller annat djur, men hundar är vanligast i dessa sammanhang - så är det inte helt lätt att avhjälpa problemet nu, bara några dagar före nyårsafton.
- De hundar som är riktigt skotträdda får panik, de vill bara dra därifrån - och många rädda hundar gör det också, om de inte är kopplade, berättar Anna Jacobsson, som själv har en skotträdd hund och två som är närmast likgiltiga för oväsen från raketer och smällare.
- Jag tog en promenad med min minsta hund några dagar före förra nyårsafton, och plötsligt var det ett par grabbar som brände av raketer alldeles intill oss. Hunden blev alldeles livrädd, berättar hon.
- Det går väldigt fort att göra en hund skotträdd, och när det väl är gjort så är processen att bli av med den rädslan väldigt lång, säger Hanna Henriksson.
Till exempel finns cd-skivor med inspelade ljud ifrån raketer, smällare och annat som ger höga, skarpa ljud. Att vänja hundar vid sådana ljud redan när de är valpar är en bra start.
- Hade jag fått sköta det på mitt sätt med min hund hade det aldrig blivit några problem, menar Anna Jacobsson, som nu - ett år efter händelsen - märker en klar förbättring i hundens rädsla.
- Men vi har fortfarande en bit kvar.
Dra för gardinerna
Och även om det på lång sikt går att avvänja en hund från skotträdsla, är den bästa lösningen på kortare sikt helt enkelt att ta med sig hunden ut på landet, där det är lugnt och stilla och inga raketer skjuts.
- Dra för gardinerna och sätt på lite trevlig musik. Ofta förstärker ljuset och ljudet från fyrverkerierna rädslan, säger Hanna Henriksson.
- Och hundar tar efter varandra. Om en hund inte reagerar alls på fyrverkerier, och inte heller husse eller matte reagerar, då lär sig valparna också att det inte är någon fara. Man ska inte heller själv, som ägare, göra för stor sak av det, börja trösta eller klappa hunden så fort en raket låter, säger Anna Jacobsson.