Nyaste tidningen resultatet av kursen i Svenska B
Redaktionen är också påfallande ung. Vox är gjord av två klasser på Christopher Polhemgymnasiet som istället för den traditionella undervisningen i svenska i årskurs två valde att göra en tidning. På köpet fick eleverna andra nyttiga kunskaper, som att ragga sponsorer till tryckningen.
? Veckan innan tryckningen hade vi bara fått in 3 000 kronor och tryckningen skulle kosta 11 000 kronor, berättar Viktor Gustafsson.
De två klasserna NV2a och NV2b började i höstas att läsa Svenska B. I den kursen ingår att skriva reportage, debattartiklar, insändare och göra undersökande journalistik ? men inte att göra en tidning. Klasserna tillsatte dock en redaktionsgrupp och började arbeta. Namnet Vox fick man fram genom en omröstning.
Om pengar saknades så fanns det gott om reportageidéer. Men när dead-line närmade sig satt ändå redaktionen med blanka sidor. I sista stund föll alla pusselbitar på plats ? text och bilder kom in och man hittade sponsorer. De 3 000 kronor som fattades sköt skolan till.
? Det blev riktigt svettigt på slutet. Vi gjorde 24 sidor på 2-3 dagar, berättar Viktor Gustafsson som ansvarat för layout.
I går kunde eleverna bläddra i den färdiga tidningen, 24 sidor i svartvitt. Färg hade blivit för dyrt.
Innehållet i Vox påminner mycket om en traditionell tidning. En tecknad serie, ett horoskop, några recensioner och en rad reportage. Några handlar om elevernas vardag. Erik Dahl skriver om fusket i skolan, ett undersökande reportage som bygger på intervjuer med över hundra elever. Linnéa Hansson beskriver stressen i ett porträtt av en skolkamrat. Slutsatsen är, att både stress och fusk finns på skolan.
Ett reportage berättar om ?helvetestjutet? tinnitus. Vox innehåller även resereportage (Italien) och vårmode. Debattsidan tar upp så vitt skiljda ämnen som ekologisk mat och upphovsrätt.
Den gamla redaktionen med chefredaktör Kajsa Ekvall i spetsen tackar nu för sig. NV2a och NV2b siktar på att ge ut ett vårnummer av Vox, och har redan utsett en ny redaktion.
De båda klasserna läser naturvetenskapliga programmet, men att eleverna har ett språkintresse visar inte bara tidningen Vox. Till årskurs tre har 22 av de 60 eleverna valt den språkliga varianten av NV-programmet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!