Nybakat och nyrestaurerat vid Vanges- museet i Burs

Gotland2005-07-30 06:00
Vanges gårdsmuseum har fått sin urgamla bakugn restaurerad Det är stiftelsen Vanges museigård som under vintern har restaurerat gårdens brygghus medbakugn, tvättgryta och kölna.
Byggnaden har fått en rejäl ansiktslyftning med en del återanvända bjälkar, nytt tak och skorsten med stenplatta, återanvänt golv från ett rivet brygghus mm.
Eftersom Vanges har unika samlingar av föremål från bland annat hem och hushåll återfinns en hel del bakredskap i den restaurerade flygeln.
Bakugnen har lagats och har under försommaren proveldats. Nyligen skedde det slutliga eldprovet, en fullskaleeldning och ett provbak.
Riina Noodapera från hushållningssällskapet bakade surbröd med god hjälp av Birger Kristensson och Sture Berntsson på Vanges som bistod med ved och eldning av ugnen.
Provet, som för övrigt hör till det svåraste man kan baka, nämligen surdegsbröd utan jäst, föll väl ut och det bådar gott inför den kommande bakningsdagen den 31 juli på Vanges.
Då kommer Erik Olofsson, Gerungs i Rute att baka i stenugnen och berätta om stenugnsbakning och bättre brödkultur.
Det blir också brödmarknad med gotländska kafferepsbröd samt slaglimpor. Bildvisning om ugnar och bröd på Gotland och på Ösel blir det samt information om ett internationellt brödprojekt med mera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om