Byggandet på Gotland går mot strömmen

När mörkret sänker sig över byggbranschen går Gotland på tvärs. Här ökar istället byggandet mest i landet. Det visar Byggfaktas sammanställning över antalet byggstarter 2022.

Anneli Bergholm Söder är länsråd på Gotland. Hon konstaterar att mer bostäder byggs eftersom fler flyttar hit.

Anneli Bergholm Söder är länsråd på Gotland. Hon konstaterar att mer bostäder byggs eftersom fler flyttar hit.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2023-01-10 07:03

Enligt Byggfaktas sammanställning över byggstarterna det senaste året ökar den totala kostnaden för projekten i Gotlands län med 114 procent. Från 430 till hela 922 miljoner kronor. Det innebär att ön ligger i topp av alla län i landet när det gäller procentuell ökning. 

I första hand är det bostadsbyggandet som bidrar till den positiva trenden och än pekar inget på att kurvan ska dala.

– Det finns flera orsaker till detta. Man kan säga att folkmängden på Gotland ökar. Till exempel för att P18 och Försvarsmakten, och Kustbevakningen, på ön växer ganska rejält. Och de senaste tio åren har befolkningen ökat med i snitt lite drygt 350 personer per år, säger länsråd Anneli Bergholm Söder.

Hon fortsätter:

– Sen ser vi att antalet bygglov och påbörjade lägenheter tog fart under 2020. Det förklarar ju varför antalet slutbesked och färdigställanden har ökat under 2021. Och den här ökningen kan alltså även ses 2022.
 

Vad är det som byggs?

– Det är både permanentboenden och fritidshus, inte minst i attraktiva områden. Vi ser också att många hushåll efterfrågar bostäder i lantligare lägen. Vi tror att det är en effekt av coronapandemin och möjligheterna att jobba på distans. Men vi ser att bebyggelsen är spridd över hela länet, säger Anneli Bergholm Söder.

Byggtrycket är förstås högst i Visby, men det märks också av i serviceorter som Slite och Hemse. Och allt är inte bara enkelt.

– Det finns några olika utmaningar för oss. Det är bland annat en fråga om dricksvattenkapacitet eftersom den är begränsad. Därför är det viktigt att byggandet sker i planlagd form. Men vi försöker hitta nya lösningar på Gotland för dricksvattenförsörjningen genom att kombinera grund- och ytvatten och avsaltat havsvatten.

– Sen har vi den här suddiga gränsen mellan permanent och fritidsboende som vi också kan utläsa av trenderna. Därför säger vi att ett fortsatt byggande av bostäder som vi klassificerar permanenta kommer att användas som fritidsboenden.

Vad är viktigast om den här trenden ska hålla i sig?

– Det skulle jag vilja säga är planlagda områden och att vi garanterar dricksvattenförsörjningen. Men också att man är tydlig med användningen av boendena från regionens sida eftersom man har koll på detaljplaneringen, säger Anneli Bergholm Söder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!