Nyfikna på ett nytt jobb

Det har varit svårt att rekrytera deltidsbrandmän på landsbygden. Därför hölls under helgen informationsträffar på brandstationerna i Slite, Hemse och Klintehamn. 25 personer kom.
- Jag vet inte riktigt om det är ett bra eller dåligt resultat, det intressanta är väl egentligen att se hur många av dem som anmäler sig, säger Kjell Lydänge, chef för räddningsinsatser på Gotland.

Gotland2006-09-25 06:00
Att räddningstjänsten behöver rekrytera fler deltidsbrandmän är ingen nyhet, deras kampanj har pågått ett par veckor. Nyligen hölls ett informationsmöte i Visby, dit många intresserade kom.
Däremot var det inte många från landsbygden som visade sig intresserade, vilket oroar räddningstjänsten - eftersom tätorternas brandstationer går en oviss framtid till mötes.
- Samhällsstrukturen har ändrats, vilket gör det svårt för oss att hitta passande medarbetare. Många pendlar till arbete i Visby och uppfyller därför inte våra krav på att man måste bo och arbeta på samma ort, säger Johnny Karlström, avdelningschef i Klintehamn.
Arbetsmiljöverkets regler säger att utryckningsgruppen måste bestå av minst fem man, varav tre ska vara utbildade rökdykare. Är brandmännen färre än så får de inte gå in i en eldhärjad byggnad, utan de måste vänta på förstärkning från annat håll.

Underbemanning skördar liv
I värsta fall får en underbemannad brandmansgrupp i Klinte stå och se på när ett hus brinner ned - medan de väntar på räddningstjänst från Visby eller Hemse.
- Det tar minst 20 minuter innan de hinner hit, så enkelt uttryckt är det vad vi kan få göra, säger Johnny Kahlström när GA träffar honom vid Klintehamns brandstation.
Reglerna är till för brandmännens säkerhet, men i värsta fall kan de (tillsammans med underbemanningen) skörda civila liv. Därför är det viktigt för räddningstjänsten att öka antalet deltidsbrandmän på Gotland.

15 deltidare
Sammanlagt behövs 15 nya ansikten inom kåren.
- Som sagt, det är samhällsstrukturen som gör det svårt för oss, och bara här i Klinte vet jag att ett par män kommer hoppa av inom kort, säger Kahlström och försöker svara på hur framtidens räddningstjänst kommer se ut.
- I dagsläget är det strikta ramar, man har jour en vecka i taget, dag som natt. Framöver kanske vi behöver vara mer flexibla, ha en annan indelning.
Kanske kan de som arbetar på samma ort som de bor ha dagsbevakningen, medan de som pendlar har jour under kvällarna, spånar han.
I dag går anmälningstiden ut till den utbildning som räddningstjänsten erbjuder. Antalet anmälningar redovisas imorgon.
En av dem som under lördagen besökte Klintehamns station var Jan-Olof Hammar. Han kan mycket väl tänka sig att bli deltidsbrandman. Likt många andra inom kåren har hans intresse smittat av sig från tidigare generationer.
- Min svärfar har varit deltidsbrandman i tio år, säger han där han vandrar runt med sonen Leo i famnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om