Nyföretagandet fortsätter att minska på Gotland

Under årets tredje kvartal minskade nyföretagandet på Gotland med 23 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Detta enligt färsk statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har analyserat och presenterat. Almi Gotlands vd Henrik Munkhammar menar dock att de presenterade siffrorna är missvisande och mörkare än vad som faktiskt är fallet.

Almi Gotlands vd Henrik Munkhammar tycker att det finns givna anledningar till att nyföretagandet minskar och att läget är ljusare än vad Visma Spcs målar upp.

Almi Gotlands vd Henrik Munkhammar tycker att det finns givna anledningar till att nyföretagandet minskar och att läget är ljusare än vad Visma Spcs målar upp.

Foto: Agnes Rydberg Kullenmark/arkiv

Gotland2023-10-10 18:59

Enligt Visma, som analyserat Bolagsverkets färska nyföretagarstatistik, fortsätter nyföretagandet att rasa på Gotland. Under första halvåret 2023 minskade det med 16 procent jämfört med 2022, och under årets tredje kvartal har det gotländska nyföretagandet minskat med 23 procent jämfört med motsvarande period i fjol. I riket i stort är motsvarande minskningar 18 procent för det första halvåret och 13 procent för det tredje kvartalet.

I statistiken räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. De enskilda näringsidkare som enbart är registrerade hos Skatteverket finns då inte med i Bolagsverkets statistik som Visma analyserat.

Det kan vara en anledning till att Almi Gotlands vd Henrik Munkhammar inte känner igen sig i de siffror som presenterats. Enligt honom har öns nyföretagande under 2023 minskat med 5,6 procent jämfört med ifjol. 

– Det målas upp som mörka siffror, men jag vill inte se att det är så mörkt. Det går ner, men inte med de procentavvikelser som de visar på. Vi har en del egna verktyg där vi kan se antalet nystartade bolag, och våra siffror stämmer inte överens med deras, säger Henrik Munkhammar och fortsätter:

– Men alldeles oavsett så ser vi absolut en minskning, och det ser vi i hela landet. Det är inte konstigt, det är en extrem ekonomisk osäkerhet och en tuff tid med ränteläget och ökade kostnader.

Henrik Munkhammar tror att många just nu väljer att avvakta med att starta bolag till förmån för ett tryggare alternativ i form av en anställning.

– Gotland har ganska låg arbetslöshet och man kan få jobb, jag tror att man i högre utsträckning väljer det som ett tryggare alternativ just nu. 

På samma sätt tror han att redan existerande företag drar sig för att starta ytterligare bolag. 

– De gör ganska mycket i statistiken och i det läget vi befinner oss i tror jag att de också avvaktar och fokuserar på att rädda det man har byggt upp, snarare än att starta flera grenar i sitt företagsträd. 

En aspekt som Henrik Munkhammar betonar är att Gotland, i jämförelse med andra län, har ett högt ingångsvärde sedan tidigare när det gäller nyföretagande. Vilket i sin tur ger mindre möjlighet att hävda sig i den statistik som Visma presenterat.

– Ser man till antalet företag per capita så ligger rikets snitt på 6-7 procent, medan vi här på Gotland har närmare 16 procent. Så vi har otroligt högt företagande. Jag säger absolut inte att det är mättat, men det ger mindre möjlighet till att göra raketskjutsar i statistiken för nyföretagande. Jag tycker det är fantastiskt att vi i år ändå har 340 nya företag här på Gotland.

Han tycker att det finns anledning att se positivt på framtiden.

– Ung Företagsamhet spelar en viktig roll och UF Gotland går mot ett rekordår 2023, vilket kan tyda på att det kommer fler företag i framtiden. Sedan gäller det att alla vi i det företagsfrämjande systemet tillsammans lyfter upp goda exempel som ger modet till ännu fler att starta företag. Just nu tror jag inte att folk vågar ta det steget i samma utsträckning, vilket är förståeligt, säger Henrik Munkhammar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!