Nyhamn har berikats med ett fiskemuseum
I lördags invigdes ett fiskemuseum i Nyhamn. Det är viktigt att bli medveten om vår historia och ta lärdom av den.Så sade prästen Timo Viinikka när han välsignade det nya museet.
Ett femtiotal personer samlades i Nyhamn i närheten av Lummelunda när det nya museet invigdes. En av de som var där var förre detta statsministern Ingvar Carlsson (s), som sommartid blir närmsta granne med museet.
Det är ett bra initiativ. Man får en bild av hur det såg ut förr, menade han.
Att ge en bild om hur det såg ut förr i fiskeläget och visa kommande generation hur fisket bedrevs vid Nyhamn är syftet med museet.
Hur fiskeläget såg ut har Nyhamns samfällighetesföreningen, som ligger bakom idéen till museet, utgått från den första bild som man har av det. Bilden togs 1918.
<span class=MR>Låg dörr</span>
Den fiskebod som nu finns på plats ungefär 30 meter från havet är ritat av Arne Finnberg. Boden är på cirka tio kvadratmeter i brunlackat trä med en stengrund, stentrappa och skorsten i sten på utsidan. På utsidans väggar hänger några fiskenät och redskap. Ovanför dörren står en skylt med texten "dö di!".
Det kanske inte alla fastlänningar förstår, men de som är långa ska i alla fall bocka sig lite när de går in, säger Rolf Larsson från Nyhamns samfällighetsförening.
<span class=MR>Bibehålla fiskelägret</span>
Museet ska vara öppet under sommaren. Denna sommar kommer Nyhamns samfällighetsföreningen, som sedan tre år tillbaka äger marken vid museet, att driva verksamheten. Vaktmästaren Rune Wickman fick i lördags ta emot den stora järnnykel som går till huset. Tanken är att den nybildade hembygdsföreningen i Lummelunda i framtiden ska ta över och sköta med visningar, tillsyn och underhåll.
Våra förhoppningar är att bibehålla fiskeläget, säger Rolf Larsson.
Museet har kunnat uppföras tack vare frivilligt arbete och gåvor i form av pengar och material.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!