Nykomling som vill införa bostadsgaranti för studenterna
Gotlands studentpolitiska parti. Så heter nykomlingen i valet till kommunfullmäktige.Äldreomsorg och godstaxor vet de inte mycket om - men det står de också för: De finns andra som kan de frågorna bättre. Vi kommer med ett studentperspektiv som måste finnas representerat i fullmäktige.
Tre namn står på valsedeln: Rickard Wahlin, Katarina Palmgren och Henrik Pettersson. Rickard och Katarina har båda varit ordförande för studentkåren Rindi. Henrik är ordförande för ekonomistudenternas förening Visekon. Det är studenternas intressen som de vill företräda, men vinsterna av att ett studentparti kliver in i fullmäktige delas av betydligt fler, tror de. Omvårdnad av studenter kan utmynna i inflyttning och regional utveckling.
Hela kommunen har pengar att hämta hem i en seriösare satsning på studenterna, säger Rickard Wahlin.
Han slutade själv på högskolan i våras och är en av de inflyttade studenter som har valt att stanna kvar och jobba. Rickard tror att fler skulle göra som han om kommunen engagerade sig i alla de nya gotlänningar som kommer hit för att studera.
När de nya studenterna kommer finns det ingen från kommunen som välkomnar dem. När de är klara med sina utbildningar gör kommunen ingenting för att få dem att stanna kvar, konstaterar Rickard och fortsätter:
Kommunen förlorar miljontals kronor genom att inte engagera sig i studenterna.
Ett bra sätt att få studenterna att känna sig välkomna till Gotland är förstås att se till att alla har någonstans att bo. Så är det inte i dag:
Trots att hälften av studenterna ännu inte har börjat så finns det redan studenter som har kommit till ön och åkt härifrån för att de inte hittat någon bostad, förklarar Rickard och Henrik.
En bostadsgaranti för studenter, det vill de att kommunen ska gå in med för att den expanderande högskolan inte ska tappa fart.
Även om det inledningsvis kostar att bygga så blir varje student som skriver sig på Gotland på sikt en inkomstkälla.
Varje student innebär att Gotland får 18 000 kronor i skatteutjämningsbidrag och sedan konsumerar varje student för 6 500 kronor i månaden på Gotland. Dessutom är det många som jobbar extra och skattar på ön under studietiden, förklarar Rickard Wahlin.
lMen varför ska just studenter få en gräddfil i bostadskön när barnfamiljer och äldre inte får de lägenheter som de behöver?
Alla har rätt till bostäder på Gotland. Det ena bygget ska inte ske på bekostnad av det andra. Visby ska vara en studentstad, men också en turistort och en plats där man kan bo och verka på. Det viktiga är att man börjar bygga.
Det är märkligt att politikerna i dag slåss om vem som har den bästa lösningen på bostadssituationen. Det är ju de som har orsakat den med sin passivitet, säger Rickard Wahlin.
Om bostadsfrågan talar Rickard Wahlin och Henrik Pettersson mycket och gärna. Andra frågor om äldreomsorg och godstaxor lämnar de än så länge hellre över till andra. De känner sin begränsning.
lBlir inte ett studentparti lite väl enögt?
Ja, kanske. Men det studentperspektiv som vi företräder saknas i kommunpolitiken i dag. Kommunen tjänar på att utnyttja högskolan i den regionala utvecklingen. Och studenterna behöver ha en representation i fullmäktige. Om några år kan fem procent av gotlänningarna vara studenter vid högskolan.
I dag studerar omkring 1 500 personer vid högskolan på Gotland. För att få ett mandat i fullmäktige tror Gotlands studentpolitiska parti att de kommer att behöva mellan 500 och 600 röster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!