- Nyodlingen börjar synas i landskapet nu, säger Lovisa Solbär, kulturgeograf och doktorand vid Lunds universitet. Hennes forskning startade 2009 som en del av ett projekt där man tittar på olika faktorer som påverkar klimatsystemet.
- Att det blir mer åkermark ger konsekvenser för landskapet och påverkar ekosystemet, säger Lovisa Solbär, som ska vara färdig nästa höst.
Pratar med nyodlare
Under sin vistelse på Gotland intervjuar hon ett antal nyodlande lantbrukare för att försöka förstå varför man ändrar sitt sätt att använda marken. På Gotland ökade den befintliga åkerarealen med en halv procent under 2009 och 2010. Det är mycket mer än någon annan stans i landet. Totalt under de båda åren bröts här 436 hektar åker och 94 hektar betesmark.
- Det har blivit en trend i landet att utöka för att få mer mark närmare gården. Enklare hantering, prisbildning och entreprenörskap kan vara några av drivkrafterna. Det kan också öka fastighetens värde, menar Lovisa Solbär.
Maktlös Skogsstyrelse
Tidigare ansågs gotländsk skog vara svår att föryngra. Då krävdes tillstånd för att ändra markanvändningen. Sedan förra hösten räcker det med en anmälan till Skogsstyrelsen.
Skogskonsulent Karolina Sundblad säger:
- Vi kan inte förhindra att skog tas i bruk för annat, även om vi önskar att det gjordes med mer urskillning. Det påverkar artrikedomen och vattnet i marken när ekosystemet som skogen utgör försvinner.