Reglerna kring flyget i coronatider har fått cancersjuka Liisa Raita Permanto att reagera. Det var innan jul som hon kände att något var fel i hennes hals. Av en läkare på Korpen fick hon remiss till röntgen på Visby lasarett, men ingenting hände. Först efter att hon bytt läkare togs hon snabbt under vård på lasarettet.
– De gick in med en liten kamera genom näsan och det var cancer i en halsmandel och bakom den, säger Liisa Raita Permanto.
Hon fyller snart 80 år och är i riskgrupp för corona, både av ålder och på grund av cancerdiagnosen. Därför bokade hon färja med hytt på väg till operationen på Karolinska i Stockholm.
– Jag fick en stor hytt helt ensam och träffade inte en kotte, säger hon och berättar att hon bara två dagar efter operationen fick åka hem igen.
Eftersom hon då var trött valde Liisa Raita Permanto flyget. Hon tog taxi från Karolinska till Bromma och checkade in.
– Jag var bland de första passagerarna ombord. Sedan kom det folk så att det inte fanns någon gräns! Jag tyckte att det var konstigt att ingen hade munskydd, och inte var det roligt när man läst att man ska akta sig, säger hon.
Folkhälsomyndighetens råd till flygresenärer är desamma som för kollektivtrafik – hålla avstånd, undvika resor där man inte kan boka plats och att följa de anvisningar som ges. Men hur flygbolagen ser på reglerna kring säkerhet och krav på munskydd ser olika ut.
SAS kräver skydd som täcker näsa och mun för att passagerarna ska få gå ombord. Men Air Leap, som Liisa Raita Permanto flög med, har inga krav på munskydd.
– All besättning har munskydd ombord och vi har en stark rekommendation i dagsläget att alla passagerare ska ha munskydd, säger Emelie Ahlin, marknadschef på Air Leap.
Emelie Ahlin säger att man följer flygbranschen EASA:s råd, och följer utvecklingen kring införandet av krav på munskydd.
– Vår värdinna ombord sätter passagerarna i största möjliga mån med så stor distans som möjligt ifrån varandra, säger hon och berättar att ny luft hela tiden tas in och passerar filter:
– När man sitter i ett plan går luften uppifrån och ner, det gör att de baciller som finns trycks nedåt, om man skulle ha dem ombord, säger hon.
Men när Liisa Raita Permanto ska tillbaka till Karolinska vågar hon inte hoppas på att medresenärerna bär munskydd.
– Jag gillar att flyga, men då blir det båten, säger hon.