Belgare satsar pÄ importerade delikatesser

Post pandemi, stundande lÄgkonjunktur, rekorddyr el och krig i Europa. Inget av detta tycks stoppa Arnaud Heldens att satsa helhjÀrtat pÄ sin import av siciliansk olivolja. Sedan december har han ocksÄ en ny butik i innerstaden.

Arnaud vill hÄlla öppet sex dagar i veckan.

Arnaud vill hÄlla öppet sex dagar i veckan.

Foto: Erik Daun

Gotland2023-01-20 11:35

– Jag ser det som en trĂ„kig tillfĂ€llighet att nĂ€r jag vill förverkliga min dröm sĂ„ bedriver Putin ett krig och det ekonomiska lĂ€get Ă€r som det Ă€r. Men det Ă€r inget jag kan göra nĂ„got Ă„t och om jag klarar det hĂ€r nu kommer det bli betydligt enklare nĂ€r vi Ă€r ur krisen, konstaterar Arnaud Heldens pĂ„ frĂ„gan kring tajmingen pĂ„ hans satsning.

Det var kÀrleken som för fem Är sedan tog honom till Sverige. Men, under pandemin bestÀmde sig Arnaud och hans sambo att byta Hammarby sjöstad mot Sanda prÀstgÄrd. Han jobbade dÄ som sÀljare inom energibranschen. NÀr möjligheterna att jobba försvann öppnades i stÀllet, förra sommaren, nya möjligheter. Med tidigare upparbetade kontakter pÄ Scicilien tog han steget att bli egenföretagare.

– Det var en sĂ€kerhet som jag lĂ€mnade. Jag har alltid velat ha ett eget företag men varit rĂ€dd att lĂ€mna tryggheten med ett fast anstĂ€llning. Jag hade importerat olivolja till Sverige tidigare pĂ„ hobbynivĂ„ och nu fanns en möjlighet att vĂ€xla upp, sĂ„ jag ringde upp mina kontakter pĂ„ Sicilien och berĂ€ttade om Gotland och Sanda, sĂ€ger Arnaud. 

Arnaud tog över lokalen frÄn Rob Bough, som hade folkölsbutik hÀr.
Arnaud tog över lokalen frÄn Rob Bough, som hade folkölsbutik hÀr.

En lada pÄ gÄrden blev till butik och lager. Han bestÀllde tvÄ pallar med olivolja inför förra sommaren och drog igÄng verksamheten.

– Det var en ny, vĂ€ldigt naken typ av försĂ€ljning. Jag Ă„kte runt till olika stĂ€llen i nĂ€rheten och erbjöd dem att smaka och frĂ„gade om de ville köpa in produkten, sĂ€ger Arnaud .

I början var det frÀmst restauranger, butiker och hotell som köpte in hans varor. Men snart började han Àven sÀlja dem pÄ marknader och vid matvarubutiker pÄ Gotland.

– Det var verkligen att gĂ„ tillbaka till grunderna inom försĂ€ljning, att Ă„ka runt med en flaska olivolja i handen. Det passade nog rĂ€tt bra, för hela grejen med olivolja Ă€r smaken och allt börjar dĂ€r, sĂ€ger han.

Samtidigt blev det en utmaning och en möjlighet att lĂ€ra sig sprĂ„ket. NĂ„got han Ă€r glad att han vĂ„gade testa. 

– Jag har frĂ„n starten försökt till 100 procent med svenskan. Sen blir det lite ”svengelska” ibland. Man gör misstag med sprĂ„ket, men alla uppskattar att jag försöker. Det gĂ„r lĂ„ngsamt framĂ„t, sĂ€ger Arnaud.

NÀr Arnaud öppnade sin butik i Visby innerstad insÄg han att han behövde mer Àn olivolja. Pistagenötter frÄn samma omrÄde tog dÄ plats i sortimentet.
NÀr Arnaud öppnade sin butik i Visby innerstad insÄg han att han behövde mer Àn olivolja. Pistagenötter frÄn samma omrÄde tog dÄ plats i sortimentet.

Den första tiden som importör i Sanda beskriver han som lyckad. Även om det blev en lĂ„gsĂ€song efter sommaren lyckades han sĂ€lja slut pĂ„ det lager han byggt upp.

– I höstas stod jag inför ett val. Jag kunde inte fortsĂ€tta pĂ„ den nivĂ„n jag hade, utan behövde satsa för att kunna leva pĂ„ det hĂ€r. SĂ„ jag sparade ihop lite pengar och fick ett lĂ„n frĂ„n Almi sĂ„ att jag kunde ta över ett hyreskontrakt pĂ„ en lokal i Visby.

Med det kapitalet kanArnaud nu testa att driva företaget i ett Är. Men han kan inte ta ut nÄgon lön.

 â€“ Jag tĂ€cker mina kostnader, men sen mĂ„ste jag jobba extra. Jag arbetar i hemtjĂ€nsten för att fĂ„ det att gĂ„ ihop.

I december öppnade Arnaud ocksÄ Sanda prÀstgÄrd butik pÄ Klosterbrunnsgatan. Han Àr medveten om den rÄdande lÄgsÀsongen, men mÄlsÀttningen Àr ÀndÄ att hÄlla öppet sex dagar i veckan i butiken i Visby och ha sÀsongsöppet i Sanda.

– Nu nĂ€r det Ă€r fĂ€rre kunder i butiken hoppas jag kunna sĂ€lja in olivoljan till restauranger som kan komma hit och prova. I sommar rĂ€knar jag med att det kommer vara bra ruljans hĂ€r i butiken, sĂ€ger Arnaud.

Olivoljorna Àr sjÀlva kÀrnan i verksamheten. I framtiden vill Arnaud ocksÄ kunna sÀlja gotlÀndska produkter i sin butik.
Olivoljorna Àr sjÀlva kÀrnan i verksamheten. I framtiden vill Arnaud ocksÄ kunna sÀlja gotlÀndska produkter i sin butik.

Den sicilianska olivoljan Àr grunden i hans sortiment. Fokuset ligger primÀrt pÄ tre olika sorter, som alla kommer frÄn samma familjegÄrd pÄ Sicilien. Vidare har han ocksÄ mixade olivoljor, med exempelvis kallpressad citron eller basilika.

– Olivoljan Ă€r som ett vin, det finns sĂ„ mĂ„nga olika smaker och kombinationer. Jag vill verkligen visa pĂ„ den stora bredd som finns i olivoljornas vĂ€rld.

Förutom oljor sĂ€ljer han ocksĂ„ pistagenötter frĂ„n samma omrĂ„de pĂ„ Sicilien. Framöver vill Arnaud ocksĂ„ kombinera gotlĂ€ndska delikatesser frĂ„n smĂ„skaliga producenter pĂ„ landsbygden med det befintliga sortimentet i butiken. 

– Det finns massor av otroliga produkter hos gĂ„rdsbutikerna pĂ„ ön. Jag har en dröm om att samla dem hĂ€r.

Var befinner du dig om fem Är, tror du?

– DĂ„ Ă€r bĂ„da butikerna vĂ€l etablerade och Ă€r sĂ„ pass inkomstbringande att vi kan bygga upp ett mindre ”Bed and breakfast” hos oss vid PrĂ€stgĂ„rden i Sanda. Det Ă€r den perfekta drömmen.

Arnaud har hittat hem pÄ Gotland.

– Jag har flyttat fĂ€rdigt, sĂ€ger han och menar att Gotland ger honom allt det som han söker i livet. 

Fakta

Namn: Arnaud Heldens
Ålder: 37 Ă„r
Familj: Sambo Caroline och tvÄ hundar
FrÄn: Belgien
Bor: Sanda
SprÄk: Talar engelska, franska, flamlÀndska/hollÀndska och bruklig svenska
Framtidsvision: En frisk familj och att butiken/butikerna Àr vÀlmÄende

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!