Nypelius: Allt kan gå förlorat

Riksdagsledamoten Rolf K Nilsson (M) kallar Högskolan på Gotlands "girig". Hans kollega Christer Engelhardt (S) kommenterar hyreshöjningen som "orimlig".Gotlands toppolitiker tror att Högskolans agerande kan ha gett Almedalsveckan dåligt rykte.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2010-01-09 04:00
- Högskolan biter sig själv i baken. Hyreshöjningen är så kraftfull att man ryggar tillbaka.
Rolf K Nilsson skräder inte orden när han kommenterar högskolans chockhöjning av hyrorna inför årets Almedalsvecka.
- Jag anser att den tar en mycket stor risk och försöker kräma ur så mycket pengar de bara kan. Det är valår och säkert finns en tanke bakom höjningen. Men resultatet kan bli det omvända, menar Rolf K Nilsson.
Han säger att den unika mångfalden som är ett signum för Almedalsveckan riskerar att utarmas.
- Högskolan spelar ett högt spel. Det är tragiskt om Almedalsveckan blir "de rikas tillställning". Vi vill inte bara ha med rika aktörer, vi vill ha mångfalden där även mindre organisationer kan ta plats.

Stora förloraren
Christer Engelhardt (S) håller med.
- Almedalsveckan är en viktig del för Gotland. Det är tråkigt om vi skulle "prisa ut oss" och det kan medföra att organisationer vi gärna ser här inte kommer eller så har de helt enkelt inte råd. Risken är att vi då får ett smalt utbud av aktörer och då tappar Almedalsveckan sin poäng, säger Engelhardt.
- Prishöjningen Röda korset har fått, från 40 000 kronor till 98 000 kronor låter orimlig. Jag tror att det här kommer att påverka både Almedalens och Gotlands rykte på ett negativt sätt. Almedalsveckan blir den stora förloraren.

Mångfalden
Kommunstyrelsens ordförande, Eva Nypelius, (C), är orolig för varumärket som Almedalsveckan har blivit.
- Almedalsveckan har växt otroligt de senaste åren och är en jättemöjlighet för Gotland. Nu finns risken att det går förlorat.
Hon säger att man måste värna om mångfalden, om bredden av alla organisationer, aktörer och intressenter som finns på plats under en och samma vecka.
- De ideella organisationerna måste också finnas med. Det är inte bara Högskolan som tar ut höga hyror. De senaste åren har hyrorna blivit högre och högre. Det gör att vi måste fundera över vart vi är på väg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!