Landets kommuner och regioner kommer att få historiskt stora ekonomiska tillskott för att klara coronakrisen. Men enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, räcker de extra 15 miljarderna inte till.
– Det är mycket pengar, men vi ser inte att det kan täcka något annat än förlorade skatteintäkter – om vi skulle ha tur, säger Annika Wallenskog, chefekonom på SKR, till TT.
Coronakrisen slår på så många nivåer och SKR vill att regeringen ska garantera att skäliga merkostnader verkligen kommer att ersättas. SKR anser att den förordning som styr stödet påminner alltför mycket om stödförordningen under migrationskrisen.
Eva Nypelius (C), ordförande i regionstyrelsen på Gotland, känner också oro.
– Jag tror det ligger mycket i det SKR säger, att det här kanske motsvarar vad vi tappar i skatteintäkter. Vi vet ju att vi får extra pengar för sjukvården, men det här påverkar hela organisationen.
Nu börjar nämndernas delårsresultat komma in, men någon sammanställning har inte gjorts än.
– Jag är väldigt orolig för hur ekonomin ser ut i stort och de merkostnader som pandemin medför, men också tappade intäkter.
Vad pandemin kommer att kosta Region Gotland är svårt att förutse, men bara de två stödpaketen för att underlätta för de gotländska företagen beräknas kosta cirka 30 miljoner kronor.
– När det drabbar näringslivet så drabbar det också sysselsättningen och det är också därför vi går in med de här stödåtgärderna. Sysselsättningen driver samhället framåt och ju fler som är arbetslösa, desto mindre får vi också in till det offentliga.
När det gäller kompensationen för ökade sjukvårdskostnader är Eva Nypelius mindre orolig. Regeringen har öronmärkt tre miljarder kronor, men också lovat att skjuta till mer om det behövs.
– Där känner jag mig ganska trygg i de uttalanden som gjorts, att där ska man få kompensation fullt ut.
Efter migrationskrisen drabbades Region Gotland, som många andra, av att kompensationen drog ut på tiden och ibland inte blev så stor som det utlovats.
– Det måste vara ett så enkelt ansökningsförfarande att kommunerna kan få tillbaka pengarna under det här året. Det är jätteviktigt att det inte blir en eftersläpning på ett par år och att man inte riktigt vet hur mycket man får, som det var med migrationspengarna.