Nyskapande efter 30 år

För drygt 30 år sedan byggde Puck Stocklassa ett fritidshus i Fleringe.- Då var det ingen som tyckte det var bra. Folk förstod sig inte på det, berättar han.Men nu har tiden kommit ikapp hans idéer.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-06-12 04:00
Arkitekter och byggare har börjat visa intresse, och kanske vinner Puck Stocklassas tankar mark i takt med debatten om klimatförändringar och miljötänkande.
Fritidshuset består av två hus, ett sovhus med fyra små sovrum med skjutdörrar och ett aktivitetshus för umgänge, matlagning och måltider. Mellan huset finns ett trädäck med utekök.
El finns inte, kylskåpet drivs med gasol och vatten pumpas upp ur egen brunn. Och det är utedass som gäller, ett läckert sådant med välvt tak i klarplast så att man kan njuta av himlen där man sitter.
Byggnadsstilen för tankarna till Asien, men de låga husen med liten takbrytning har sitt ursprung i det gotländska. Förebilden är gamla fiskebodar, men lite större och med betydligt mer ljus.
- Jag tyckte inte om det som erbjöds turister på Gotland. Höga, stora gotlandshus är inte särskilt bra för den som ska bo i sitt fritidshus tre veckor på sommaren. Därför ville jag bygga något eget, för att inspirera andra, berättar Puck Stocklassa, som är skulptör och fyller 86 år på nyårsafton.

Teknik i hundraårig träda
Han och hustrun Gerd har sedan 1959 ett fritidshus vid Grynings i Fleringe. Tidigare bodde familjen här permanent, men nu bor de här från tidig vår till sen höst.
Puck Stocklassa är väldigt intresserad av hus och han hade byggt ett hus i lagd kalksten enligt en teknik som inte använts på ett par hundra år när han i början på 1970-talet fick idén till det hus som nu väcker uppmärksamhet och som efter drygt 30 år blir den inspirationskälla som han hoppades när det var nytt.
Huset, som ligger mellan Groddagården och Fleringe kyrka, har smala, längsgående fönster i två nivåer och är byggt på hällmarken utan att göra åverkan på naturen.
- Jag utgick från måtten på spånskivorna när jag byggde. Då blir det nästan inget spill. Och fönstren är spillbitar från tillverkningen av skyltfönster, så dem fick jag nästan gratis, berättar han.
Spånskivorna har inte målats, men de spånskivor som sitter på utsidan har klätts med sand och sten från gotländska stränder.
- Vi åkte runt till olika vikar och hämtade sand som vi sedan sållade och limmade fast på plast på spånskivorna, berättar Gerd Stocklassa.
- Huset är enkelt men isolerat och helt underhållsfritt. Vi har inte gjort någonting på 30 år.

Arkitektbesök
I slutet av 1970-talet ordnades skulpturkurser för konstnärer som då bodde i de båda husen. Nu används det av Puck och Gerd Stocklassa, av barn och barnbarn och goda vänner.
Och kanske får vi se fler liknande hus på Gotland i framtiden. I går kom Magnus Gabrielsson, som driver arkitektkontor och byggfirma tillsammans med medarbetarna Christoffer Kuhfuss och Daniel Heilborn, till Fleringe för att träffa Puck och Gerd Stocklassa och titta närmare på fritidshuset. De visade stort intresse.
- Vi måste se över hur vi bygger i framtiden och vilka material vi använder. Det här är klart intressant. Att bygga permanentvillor med allt extra som fritidshus gör att man ofta tappar känslan av sommarhus och ledighet, säger Daniel Heilborn, som är arkitekt.
En tanke när huset byggdes var att kunna skicka det i byggsats till katastrofområden i stället för tält och filtar. En tanke som aldrig slog rot. Men kanske hinner tiden ikapp även den idén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!