”Vi tjejer måste skrika så högt”

Varje år på internationella kvinnodagen 8 mars släpper den gotländska designern Sanna Lennartsdotter en ny produkt i smyckeskollektionen Power Pussy – ett projekt som hon startade 2018. ”Jag kommer ihåg första året. 'Vad modig du är', sa alla till mig. Jag tyckte det var självklart, och mitt jobb och roll som designer känns det viktig att jobba med den röst som jag har”, säger hon.

”Det handlar om flickors rätt att äga sina egna kroppar”, säger Sanna Lennartsdotter om den röda tråden för projektet.

”Det handlar om flickors rätt att äga sina egna kroppar”, säger Sanna Lennartsdotter om den röda tråden för projektet.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2023-03-08 20:02

Exakt så känner hon kring den uppmärksammade ”snippa-domen”, där hovrätten nyligen friade en man i 50-årsåldern som tidigare dömts till tre års fängelse för våldtäkt mot en 10-årig flicka. 

Det som hittills fått allra mest uppmärksamhet efter hovrättsdomen är det faktum att rätten slagit upp ordet snippa i Svensk Ordbok. Där definieras det som en kvinnas yttre könsorgan, och med den tolkningen kan ingen penetration ske i snippan, och därmed ingen våldtäkt i lagens mening.

undefined
Manifestationen ”Vi vet vad en snippa är” på Medborgarplatsen i Stockholm på fredagen. Demonstranterna protesterar mot den uppmärksammade friande hovrättsdomen mot en man som i tingsrätten fälldes för våldtäkt mot en tioårig flicka.

– Det är ju ett skämt! Jag blir så jävla trött på mansgrisar som inte har kompetens nog att kunna döma en våldtäktsman för att de ”inte förstår” innebörden av ett barns redogörelse kring vad som har hänt med hennes snippa. Vårt rättssystem har så pass mycket brister. Även om han på sikt blir dömd så kommer straffet vara alldeles för kort, förklarar Lennartsdotter.

undefined
Sanna Lennartsdotter startade projektet Power Pussy 2018 för att samla in pengar till olika kvinnoorganisationer och uppmärksamma deras arbete. I år kommer pengar från försäljningen av den särskilda smyckeskollektionen, som släpps på internationella kvinnodagen, att gå till Storasyster som är en stödorganisation för den som utsatts för sexuella övergrepp.

Sedan domen offentliggjordes för två veckor sedan har det bland annat startats ett upprop i sociala medier under hash-taggen JagVetVadEnSnippaÄr, och den tredje mars hölls en stor demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm med målet att fallet ska tas upp i Högsta domstolen, men också för att visa stöd för personer i liknande situationer.

– Det är därför jag väljer att i år samla in pengar till organisationen Storasyster som arbetar mot sexuellt våld. Och det är precis vad projektet Power Pussy har handlat om sedan dag ett – flickors rätt att äga sina kroppar, säger Lennartsdotter och fortsätter:

undefined
Sanna Lennartsdotter med ett par t-shirts som hon designat. Varje år ger hennes insamling cirka 10 000 kronor.

– Jag tänker på den här lilla tjejen. Hon är tio år och har berättat allt det där hemska som hon varit med om. Hur kan det ändå bli så fel, när den här flickan gjort så rätt och allt det som hon lärt sig att man ska göra.

undefined
”Det handlar om flickors rätt att äga sina egna kroppar”, säger Sanna Lennartsdotter om den röda tråden för projektet.

Dessvärre handlar det om så många fler än den här lilla tjejen, konstaterar hon.

– Den här debatten är jätteviktig, tyvärr! Sen att vi tjejer måste skrika så högt, det tycker jag är utmattande men viktigt att vi fortsätter kämpa.

undefined
Årets snippa är ett par örhängen. Det här halsbandet i silver tillhör den allra första kollektionen, 2018.

Smyckeskollektionen och hennes projekt blir ett direkt statement, enligt henne.

– Jag designar smycken för att jag brinner för det och projektet Power Pussy har under åren fått växa organiskt. Jag blir både glad och stolt när jag ser människor som går omkring och bär ”mina” snippor och Power Pussysmycken, säger Sanna Lennartsdotter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!