Nytt avtal för grisuppfödare

Ett nytt avtal ska få fart på produktionen av griskött.Gotlands Slagteri och Gotlands grisproducenter har enats om hur prissättningen av kött ska gå till.- Det här är unikt i landet, säger Eva Engström som förhandlat för grisproducenterna.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-05-24 04:00

Det nya samarbetsavtalet innebär att grisproducenterna har ett garanterat golvpris. Dessutom finns en rörlig del som ska följa marknaden.

Grisproducenterna har under en längre tid brottats med problem när det gäller lönsamhet och konkurrensen från andra länder är tuff. För att stödja näringens överlevnad har en grupp förhandlat om ett långsiktigt samarbetsavtal. Förutom Eva Engström har bland annat Thomas Östlund, vd för Gotlands Slagteri och konsulten Per-Olof Grymlings jobbat för en lösning.


Oense om tolkningen
- Vi sa upp det förra avtalet i oktober eftersom vi var oense om tolkningen, säger Eva Engström.

Det nya avtalet gäller i 1,5 år och förlängs med automatik om ingen säger upp det

- Det är ett dynamiskt avtal som följer marknaden och det har ingen begränsning uppåt, säger hon.

Hur det kommer att gå för grisnäringen kan hon inte riktigt säga.

- Jag tror att de flesta kommer att få kostnadstäckning, men det finns stora hål att stoppa i.


Golvpris
Det garanterade golvprisen ligger någonstans mellan 10 och 20 kronor kilot men exakta siffran vet bara medlemmarna och Gotlands Slagteri.

- Alla som tecknar avtal med slakteriet får förstås veta, säger Thomas Östlund.

Av 33 grisproducenter på Gotland har 30 bestämt sig för att använda sig av Gotlands Slagteris tjänster. Övriga har möjlighet att förhandla själva med slakteriet.

- Alla som vill får vara med i vårt avtal, säger Eva Engström som berättar att några grisproducenter har slutat och sålt gården.

Produktionen har däremot inte blivit lägre.

- Vi har inte tappat i volym. På fastlandet har produktionen sjunkit med 10 procent, berättar Thomas Östlund.

Gotlands Slagteri har ökat antalet anställda från 60 till 100 personer, sedan företaget satsat på styckning på nytt.

Funderingar finns på att profilera Gotlandsgrisen.

- Det vore bra med ett mervärde som satsningen på "Rapsgrisen" på fastlandet, säger Eva Engström.

Grisnäringens mål är att få ut mer för köttet.

- Vi måste driva på prisutvecklingen. De ligger på samma nivå idag som för 20 år sedan, säger Thomas Östlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!