Nytt avtal förlänger unikt vårdsamarbete
Det unika samarbetet mellan Gotlands kommuns sjukvård och Karolinska universitetssjukhuset fortsätter - och fördjupas.I går undertecknade parterna ett nytt samarbetsavtal som löper fram till 2011, ett avtal som är värt 70 mkr.Basen för avtalet är att Gotlands kommun köper specialistvård från Karolinska medan Karolinska köper tjänster av kommunen, bland annat avseende journalhantering.- Avtalet innebär att vi kan ge patienterna på Gotland en bättre och säkrare sjukvård, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson.
- Sedan skrevs ett visionärt avtal 2000. Sen har det skett mycket under gång, konstaterar Jan-Olof Henriksson.
1 juli 2000 bildades den nuvarande sjukvårdsförvaltningen på ön med Jan-Olof Henriksson som chef och beträffande samarbetspartnern så har Karolinska och Huddinge sjukhus (som var första kommunpartnern) slagits samman och utgör nu Karolinska universitetssjukhuset.
- Samarbetet har utvecklats enormt och inte bara på det medicinska planet.
Det löpande avtalet går egentligen inte ut förrän 2006.
- Men vi ansåg att det fanns anledning att se över det och diskutera det politiskt i nämnden eftersom det är så långtgående och detta har nu skett under våren. Nu finns det fortfarande visioner men det är mer överskådligt och det är lättare att skriva underavtal.
Köper specialistvård
Samarbetet innebär att Karolinska svarar för vårdformer som inte finns här, det vill säga högspecialiserad och resurskrävande sjukvård.
- Helt nödvändigt att ha en stark samarbetspartner om vi ska ha en bra sjukvård, vi klarar oss inte själva, konstaterar Jan-Olof Henriksson. Vi betalar det vården kostar, man söker rätt vård på rätt ställe till lägsta kostnad. Vi köper för 70 mkr och måste köpa sånt vi inte klarar själva någonstans.
För patienten innebär det att utredning, behandling och uppföljning ska ske på bästa möjliga sätt och på det ställe som lämpar sig bäst från patientens perspektiv.
Tillrest läkare
Praktiskt innebär det att patienten kan behandlas i Visby av en tillrest läkare från Karolinska likaväl som att patienten reser till Karolinska för behandling.
Karolinska i sin tur köper bland annat administrativ hjälp. Nu inleds bland annat ett projekt där man i Visby skall scanna in gamla journaler där Karolinska ställer scannrar i Visby som sedan bemannas här vilket medför nya arbetstillfällen.
- Vi har ett tiotal långsiktiga avtal och många mindre, framhåller Cecilia Schelin Seidegård, sjukhusdirektör vid Karolinska.
- Jag är övertygad om att vi i framtiden kommer att få se mycket mer av samverkan över traditionella organisatoriska gränser i svensk sjukvård och att de större enheternas resurser kommer att kunna utnyttjas av fler.
Och redan har Karolinska inlett ett samarbete med landstinget i Södermanland där man hämtat en hel del från Gotlandsavtalet.
Det nu ingångna avtalet gäller till och med 31 december 2011 och förlängs automatiskt med tre år i taget om det inte sägs upp av endera parten minst 24 månader före avtalstidens utgång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!