Nytt betygssytem med A - F införs

Mer jobb för lärarna - men rättvisare betyg för eleverna.
Så sammanfattar lärarkåren det nya betygssystemet som införs från och med detta läsår.
- Det innebär mycket jobb och det är knappt om tid kvar, säger Terese Henriksson, lärare på Klinteskolan.

Betygsbestyr. Terese Henriksson är just nu Klinteskolans enda engelskalärare. Förutom att undervisa, måste hon ägna hösten åt att sätta sig in i de kriterier som gäller för det nya betygssystemet som införs den här terminen.

Betygsbestyr. Terese Henriksson är just nu Klinteskolans enda engelskalärare. Förutom att undervisa, måste hon ägna hösten åt att sätta sig in i de kriterier som gäller för det nya betygssystemet som införs den här terminen.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-10-19 04:00

Från och med höstterminen 2011 införs ett nytt betygssystem med en sexgradig skala för eleverna i årskurs 8.

De som redan fått betyg enligt det gamla systemet, alltså de som nu går i nian och på gymnasiet, kommer dock att få betyg enligt den äldre modellen även under resten av sin skoltid.

- Det innebär att vi kommer att ha två parallella betygssystem till 2013, säger Luis Barnes, ordförande för Lärarförbundet på Gotland.


Lärde sig det gamla
På Klinteskolan i Klintehamn har Terese Henriksson, 25, precis börjat en anställning som lärare i engelska. Under hela sin lärarutbildning i Kalmar, där hon utexaminerades i våras, fick hon och hennes studiekamrater lära sig om det gamla betygssystemet.

- Vi diskuterade enbart det gamla systemet, med icke godkänt upp till mycket väl godkänt, och vilka kunskapsnivåer som krävdes för de olika stegen, berättar hon.


Inte orolig
- Man kan väl tycka att de borde ha tagit upp det nya systemet mer under utbildningen. Här på skolan har man ju fått ta del av det nya systemet redan innan jag kom hit, fortsätter hon.

Terese Henriksson är dock inte orolig inför de första betygen enligt skalan A till F som ska sättas i december i år, men hon medger att mer tid hade varit att föredra.

- Det är mycket jobb att sätta sig in i vad som krävs för de olika betygsstegen, och det är knappt om tid kvar. Vi får ju tid till det, men man kunde ju ändå önska att det vore lite mer, resonerar hon.


Oro bland lärare
Skolverket har ännu inte hunnit få ut all information kring vad som gäller för respektive betygsnivå, något som skapat oro i lärarleden runt om i landet.

Lärarförbundets ordförande på Gotland Luis Barnes håller med om att det är ett tidskrävande arbete som lärarna har framför sig.

- Det blir en större arbetsbelastning för lärarna när ett nytt betygssystem sjösätts, en extra belastning utöver undervisningen.


Bra för eleverna
I slutändan tror dock både Luis Barnes och Terese Henriksson att det nya systemet med fler nivåer är bra för eleverna.

- Det blir lättare att sätta rättvisa betyg på det här sättet, tror jag. F är detsamma som underkänt, och det finns kriterier för A, C och E, med C som ett "medelbetyg". Uppfyller man C men inte alla kriterier i A, så får man ett B. Uppfyller man E men inte alla kriterier i C, så får man ett D. Allt finns ju nedskrivet; man måste bara sätta sig in i nivåerna, menar Terese Henriksson.

Det är dock inte bara betygssystemet som förändrats under 2011. I år har Sverige också fått exempelvis en ny gymnasiereform, nya regler för lärarlegitimationer och ändringar i både skollagen och läroplanen.

- 2011 är det mest omvälvande året inom skolan sedan 1842, då vi fick allmän folkskola i Sverige; i år har vi verkligen haft förändringar inom alla delar av skolan, säger Luis Barnes.

Fram till nu har svenska skolväsendet använt sig av en fyrgradig betygsskala med tre nivåer av godkända betyg: Godkänt, Väl godkänd, och Mycket väl godkänt. Under dessa tre finns Icke godkänt, och om inte underlag för betygssättning finns ges - (streck) i betyg.

Det nya systemet är sexgradigt, A till F, där F motsvarar underkänt. Även här gäller streck om underlag för betyg saknas.

Det nya A-F-systemet införs successivt, med start för årskurs 8 den här terminen.

Från och med höstterminen 2012 införs det nya systemet från årskurs 6.

De som redan fått något betyg enligt den gamla skalan, behåller det betygssystemet under resten av sin skolgång.

Inom grundsärskolan kommer enbart A till E att användas, inga F.

Fram till slutet av 1990-talet var betygsskalan femgradig, 1 till 5.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om