Nytt fall av hus-svamp upptäckt

Ett nytt fall av hussvamp har upptäckts i en fastighet i Visby innerstad.Svampen är farlig och kan på kort tid förstöra mycket av virket i ett hus. -Håll fukten borta så minskar risken, säger Björn Askengren, specialutbildad för att sanera hussvamp.

MÖGELANGREPP. Den ombyggda före detta kiosken på S:t Hansgatan i Visby har angripits av hussvamp och håller nu på att saneras.  Foto: Bengan Zettergren

MÖGELANGREPP. Den ombyggda före detta kiosken på S:t Hansgatan i Visby har angripits av hussvamp och håller nu på att saneras. Foto: Bengan Zettergren

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2007-09-25 04:00
Birger Andersson, som äger fastigheten på S:t Hansgatan i Visby, har goda kunskaper om hussvamp.
-Jag är arkitekt och har gjort en del jobb för människor som råkat ut för hussvamp, säger han.
Halva året bor han i Sanda, och det var nu i september när han gick in i byggnaden i Visby som han märkte att träet i en tröskel gav med sig. Han bad en byggfirma undersöka vad det var och då hittades också svampens fruktkropp bakom ett kylskåp.
-Kylskåpet har bara stått där ett halvår, men svampen utvecklas snabbt, säger Birger Andersson.

Kontorsföremålen bränns
Huset som är angripet är en före detta kiosk som för sju år sedan byggdes om till arkitektkontor med pentry. Just nu pågår saneringen.
Alla föremål på kontoret och det angripna träet packas in i plast och läggs i en container utanför. Den kommer sedan att köras till Slite där allt i containern kommer att brännas.
-Tack och lov är det mesta digitaliserat så jag har det mesta materialet i datorn och på cd-skivor. Hade det varit för 15 år sedan hade det blivit riktigt bekymmersamt. Nu förlorar jag en del pärmar med äldre uppdrag och några böcker, säger Birger Andersson.

Behöver inte riva
Hussvampen är ingen ny företeelse, den finns till och med beskriven i Bibeln. Svampens sporer finns över hela Gotland, men det krävs rätt förutsättningar för att svampen ska börja växa och göra skada.
Grundförutsättningarna är fukt, trä, kalk och syre, rätt temperatur och pH-värde. Men när den väl fått det den behöver går det snabbt. I 20 graders värme och 30 procents fuktighet kan den växa 5-6 millimeter per dygn.
Hur vanlig hussvampen är på Gotland är det ingen som riktigt vet. Någon statistik finns inte, och den som drabbas är inte skyldig att rapportera.
-Det går att sanera, man behöver inte riva hela fastigheten, säger Claes Johansson på Anticimex, som gör provtagningar och saneringar. Sporerna överlever det mesta så det gäller att göra besiktningar några år efter saneringen för att se att svampen inte får fäste igen.
Hus med krypgrund eller så kallar torpargrund är extra utsatta. Även vattenskador är en bidragande orsak till att svampen får fäste.
-Att hålla fukten borta och att kontrollera badrum och andra områden där det finns vatten då och då är ett bra sätt att förebygga angrepp, säger Björn Askengren, anställd vid Alvar Hallgrens Bygg och specialutbildad på hussvamp. Svampen äter upp cellulosan i träet som blir helt förstört. Även putsade hus och murstockar angrips eftersom svampen behöver kalk.

Orgeln blev till pulver
De senaste tio åren har han varit med och sanerat 12-13 hus som angripits av hussvamp.
Birger Andersson känner till 20 fall sedan 1970, 12 av dem de senaste 10 åren.
-Två hus i samma kvarter som det jag bor i har haft hussvamp. Och jag har sett en kyrkorgel som på fyra månader förvandlades till ett pulver där bara orgelpiporna fanns kvar.
Äkta hussvamp, Serpula Lacrymans, är en stor brunrötessvamp som hör till de allvarligaste och farligaste formerna av biologiskt angrepp i hus. Träet förlorar sin bärande förmåga och hållfastheten minskar rejält.
Äkta hussvamp angriper både gamla och moderna hus, risken anses dock större i äldre hus som moderniseras och där klimatet då förändras om man isolerar fel eller för tätt. Även vattenläckor är en bidragande orsak till angrepp. Byggnader med torpar- eller krypgrund är extra utsatta eftersom det ofta bildas kondens då utrymmet är kallare än luften utanför.
Vid nedbrytning av trävirke använder sig svampen av oxalsyra. För att överleva måste svampen neutralisera denna syra med hjälp av kalk. Därför förekommer hussvamp i anslutning till murverk där den etsar sig igenom med sina svamptrådar.
Svampen sprids med sporer som ser ut som kanelfärgat damm.
Tips för att skydda ditt hus:
* Inspektera krypgrunden för att se om den är torr.
* Se till att regnvatten från hängrännorna leds bort från huset.
* Undvik att förvara virke, plast eller tidningar direkt på fuktiga platser, till exempel under krypgrunder.
* Sätt huv på skorstenen så undviker du att skorstensstocken tar in regnvatten.
* Skapa inte täta utrymmen. Bygg inte in krypgrunden eller källartrappan.Källa: Anticimex och
Länsmuseets hemsida,
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om