Nytt förslag öppnar för privat hemtjänst

Nästa år ska privata företag kunna svara för hemtjänst på Gotland. Social- och omsorgsnämnden föreslår, att den som är berättigad till hemtjänst själv ska få bestämma vem som ska utföra den.

Gotland2004-09-16 04:00
Målsättningen är, att var tionde brukare vid slutet av nästa år ska ha valt någon annan utförare än kommunen.
Förslaget öppnar en ny marknad för privata företag, men påverkar arbetssituationen för de drygt 400 som arbetar inom hemtjänsten i dag.

Kundval för hemtjänst finns redan i flera andra kommuner, och erfarenheten säger att förändringen tar tid. Social- och omsorgsnämnden säger därför uttryckligen, förutom målsättningen om att tio procent ska byta utförare under 2005, att förutsättningar ska skapas för ett enkelt tillträde till hemtjänstmarknaden.
Men en rad krav måste man ställa. Utföraren kan vara aktiebolag, enskild firma, ekonomisk eller ideell förening, men oavsett form krävs att driften ska lagen följas vad gäller skatter, avgifter och registrering. Kunskap om lagar, förordningar och föreskrifter krävs också, och utföraren måste även ha försäkringar som håller brukaren och kommunen skadeslösa om fel eller försummelse orsakar skada.
De företag som vill in på hemtjänstmarknaden måste godkännas av social- och omsorgsnämnden. Ersättningen kommer under 2005 att vara 230 kronor per timme.
För brukaren innebär nyordningen inte bara möjligheten att välja utförare. De nya företagen får även möjlighet att erbjuda tilläggstjänster utöver de timmar man beviljats bistånd för. Tilläggstjänsterna beslutar brukaren själv om och betalar själv för.
Det är inte bara valfriheten som gör förslaget intressant för kommunen. Konkurrensen kommer att göra den egna organisationen effektivare, och genom det räknar social- och omsorgsnämnden med att kunna spara 1,5 miljoner kronor under nästa år, och tre miljoner kronor årligen från 2006.
Social- och omsorgsnämnden beslutade i går att lämna förslaget till kommunfullmäktige med en begäran om att kundvalssystemet införs redan från 1 januari 2005. Auktorisation av företag kommer dock att ta tid, så i praktiken kan en start ske under våren.
<span class=MR>Kraftigt underskott</span>
Social- och omsorgsnämnden har stora ekonomiska problem. I våras tillsatte man en krisgrupp som skulle se över läget, men prognosen för 2004 pekar ändå mot ett kraftigt minus ­ 49 miljoner kronor.
Hemtjänsten har blivit dyrare än väntat.
­ Det är inte fler personer som behöver hemhjälp, men de som behöver stöd har blivit mer vårdkrävande, säger ordföranden Björn Jansson (s).
Sedan tidigare finns ett beslut om att strama åt biståndsbesluten för att minska kostnaderna för hemtjänsten.
Individ- och familjeomsorgen är ett annat område där kostnaderna ökat kraftig. Allt fler barn och ungdomar far illa, och inom missbrukarvården måste nya platser skapas.
­ De senaste fyra åren har mängden ärenden ökat med 50 procent. Det är en allvarlig försämring som vi måste göra något åt, säger Björn Jansson.
Kommunen har avtal med ett sextiotal behandlingshem runt om i landet. När verksamheten nu ses över ska man försöka hitta fler lokala lösningar.
<span class=MR>Besökte Pjäsgatan</span>
Efter gårdagen sammanträde gjorde social- och omsorgsnämnden ett besök på Pjäsgatan särskilda boende. Under sommaren har Attendo Care fått kritik för hur verksamheten bedrivs.
­ Med facit i hand så var det inte lämpligt att genomföra inflyttningen i juni. Den borde ha gjorts efter sommaren, tycker Björn Jansson.
Vid gårdagens besök berättade Attendo Cares ledning som verksamheten och vilka rutiner som gäller.
­ Jag har full förståelse för att det är inkörningsproblem. Det var likadant när kommunen tog Korpen i drift, säger Björn Jansson.
Nämnden ledamöter kunde själva gå runt och prata med de boende.
­ Jag fick ett positivt intryck. Tillgången på gemensamma utrymmen är bra, och de boende verkade trivas, säger Bror Lindahl (fp).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om