Nytt försök att rädda den gröna paddan på Sudret
Fuktig, kall och fläckig - men fascinerande!Alla skolbarnen i Öja skola vill hålla i den grönfläckiga paddan.Snart kan en livskraftig koloni med kusiner till den här lilla paddan vara etablerad vid Kettelvik i Sundre.
För att bygga upp en ny padd-koloni vid Kettelvik har man sedan 1994 satt ut nästan tusen paddor i det här området. Man har också anlagt dammar för ytvatten med djuphål som som ger paddorna tillgång till vatten också under torra somrar. Om projektet har lyckats är ännu mycket tveksamt för efter utsättningen har man bara återsett en enda av alla dessa paddor.
Paddexpert
Men nu tar man nya tag. I september levereras tusen paddor till Kettelvik. Sedan kommer man att återkomma med tusen nya paddor varje år. Paddexperten Clas Andrén tror att man kan lyckas just genom att öka mängden paddor, men också genom att de som släpps ut är lite större än tidigare.
Paddorna som ska bosätta sig omkring Kettelvik har vuxit upp på Universeum i Göteborg, där Clas jobbar till vardags. Under ett par dagar har han varit på Gotland för att förankra padd-projektet bland de som bor här i området. I tisdags kväll hölls ett möte i Sundre och i går träffade han skolbarnen i Öja skola.
- Naturvård är meningslös om man inte förankrar det man gör bland de som bor i området, förklarar Clas.
I Öja skola visade Clas bilder på den grönfläckiga paddan och andra svenska paddor som varit hotade, men som man lyckats rädda. Barnen fick följa paddans väg från befruktning och framåt. Redan inom någon vecka kan det vara dags för paddorna att lägga ägg. De behöver bara lite värme, så kommer de igång. Barnen lyssnade intresserat, men mest spännande blev det förstås när Clas plockade fram huvudpersonen själv och lät barnen hålla.
Elin Hansson avböjde, hon tyckte att paddan mest var äcklig, men de allra flesta av hennes kompisar ville hålla i Sveriges mest sällsynta groda.
- Den var sprattlig och kändes nästan som gelé, tycker Konrad Pöppel.
Till hösten, när paddorna ska sättas ut, då kommer Öja-barnen troligen att vara med. De kommer sedan att följa paddornas fortsatta liv i Kettelvik. Anu Viik, som är lärare i Öja skola driver ett projekt där hon ska länka samman skolans undervisning med det Naturrum som byggs upp i Vamlingbo och hon tycker att padd-projektet passar bra för att lära barnen mer om sambanden i naturen:
- Om man fokuserar på paddan och förstår vad den behöver för att klara sig, då får barnen också en insikt om den skörhet som finns i naturen och hur viktig naturen är, förklarar Anu Viik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!