Nytt GPS-system på ön
Lantmäteriet etablerar nytt positioneringssystem på Gotland. Den nya GPS-tekniken innebär att det går att hitta rätt på centimetern.
- Vi är glada att kunna införa ett modernt navigeringssystem och vi har satt det i drift i dagarna, säger Curt Jamelid på Stadsarkitektkontoret.
- Utrustningen fungerar väldigt bra, säger lantmäteriets Åke Kapell som på premiärturen styckade 14 tomter i Eksta. Jämfört med tidigare utrustning är den lätt att hantera eftersom inga andra mätstationer behöver sättas ut, och den ger en exakt position. Det spar tid och lantmäteriet räknar med lägre kostnader för kunderna, och förkortad handläggningstid.
- Nu tar ett ärenden över halvåret. Med den nya tekniken kan vi hamna på ett halvår, säger Åke Kapell.
Han visar utrustningen som ser ut som en lång stav, försedd med miniräknare och display. Överst finns en mottagare. Från en ansluten mobiltelefon går signaler till en specialdator i Gävle. Signaler som kommer tillbaka ger centimeterprecisionen.
För att den här tekniken ska fungera på Gotland har fyra nya stationer som tar emot signaler från GPS-satelliter placerats ut längs kusterna vid Hoburgen, Langhammar, Katthammarsvik och Klintehamn. Sedan tidigare finns en mottagare norr om Visby. I ett ettårigt projekt kommer nu ett tiotal intressenter från det privata näringslivet och kommunen utarbeta positioneringssystemet. Utrustningen går att bygga in i maskiner och en grävskopa kan med hjälp av tekniken få signaler och bilder till en display som visar tydligt var rör och ledningar finns i marken. Geab är intressent i projektet och kommer att använda utrustningen inbyggd i maskinerna.
- Vi kommer att gräva av färre elledningar i framtiden, säger Lars Norlander från Geab.
Ett av de privata företag som är med i satsningen är Nybergs entreprenad.
- Vi är intresserade av maskinstyrningen och ser fördelar att kunna mäta långa sträckor snabbare. Det går att beräkna volymer och storleken på grustäkter och anbudsgivningen kommer att gå lättare, säger Christer Edström.
Lantmäteriet centralt ansvarar för att det nya positioneringssystemet byggs ut i Sverige. Projektet på Gotland beräknas till 1,5 miljoner kronor. Kommunens del i projektet är 300 000 kronor, och de privata intressenterna går in med 400 000 kronor.
- Det är en liten insats vi gör och vi tjänar mycket på det här, säger Curt Jamelid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!