Efter att ha lyssnat på allmänheten vid de fem dialogmöten som hållits om skolan och framtiden, vänder politikerna i barn- och utbildningsnämnden delvis ryggen mot sina egna tjänstemäns förslag.
Vill inte namnge
Nu vill de få utrett om man inte kan behålla en del småskolor ändå.
- Vi vill se om det går att organisera verksamheten vid små skolenheter så att de klarar lagens nya krav, säger nämndens ordförande Brittis Benzler.
Hon säger att man av regionalpolitiska skäl hoppas kunna behålla en del av de nedläggningshotade skolorna. Hon vill dock inte namnge vilka.
Förslag 6 februari
I slutet av februari kommer man att ta beslutet om den nya skolorganisationen.
Men troligen har nämnden ett förslag klart redan efter au-mötet den 6 februari, då vet de vilka skolor som blir kvar och vilka som läggs ned.
Tre miljoner kvar
Organisationsförändringarna måste ge en besparing på nästan tre miljoner kronor nästa år. Det är vad man har kvar att spara efter de beslut som togs i går.
Då strök man verksamheter för sammanlagt 10,1 miljoner kronor ur budgeten.
Den största posten är tre miljoner kronor från förvaltningschefens budget. Det handlar om ett konto som använts vid omställning av personal bland annat, det vill säga avgångsvederlag och liknande.
Politisk oenighet
Stavgard förlorar hela sitt kommunala bidrag nästa år och kulturskolan tvingas höja sina avgifter.
Dessutom minskas anslaget till förskolan (förskolepengen) med en miljon kronor.
Om de två sistnämnda besparingarna rådde politisk oenighet. Den borgerliga oppositionen ville spara mer på kulturskolan (totalt 900 000 kronor) för att slippa sänka anslaget till förskolan. Men efter votering vann de rödgrönas förslag.
- Sänkningen av förskolepengen handlar bara om knappt en halv procent. Vi tar bort 1 av totalt 240 miljoner, säger Brittis Benzler.