Nytt hopp om militärbostäder på ön

Ett visst hopp har tänts för att försvarsanställda på Gotland ska få tjänstebostäder. Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva frågan.

MHS Bostäder äger över 1 000 lägenheter. Ett kvarter i Enköping (bilden) som invigdes i år är senaste tillskottet.

MHS Bostäder äger över 1 000 lägenheter. Ett kvarter i Enköping (bilden) som invigdes i år är senaste tillskottet.

Foto: Anders Jagemo/arkiv

Gotland2020-11-15 12:40

MHS (Militärhögskolan) Bostäder är en stiftelse som tillhandahåller över 1 000 lägenheter åt Försvarsmaktens anställda, men bara i Stockholmsområdet och Mälardalen. 

Stiftelsens egna stadgar begränsar verksamhetsområdet. I tre år har MHS Bostäder kämpat för att ändra en paragraf så att det blir möjligt att bygga bostäder i garnisonsorter där verksamheten ökat. Dit hör Gotland.

Att ändra en stiftelses stadgar är svårt. Det krävs synnerliga skäl. När MHS Bostäder 2017 lämnade in en ansökan till Kammarkollegiet framhölls behovet av bostäder åt försvarsanställda på Gotland. Det handlade ytterst om rikets säkerhet, eftersom det skulle vara svårt att bemanna krigsförband om soldater saknar bostad.

Kammarkollegiet sade dock nej, och avslag blev det även i förvaltningsrätten 2018. Stiftelsen överklagade till kammarrätten, som i februari avslog klagomålet.

Frågan om stiftelsens stadgar är viktig. Försvarsmakten får själv inte äga fastigheter, och Fortifikationsverket får inte tillhandahålla bostäder åt privatpersoner. Stiftelsens vd Olov Ettefalk berättade efter domen i kammarrätten, att man skulle ansöka om prövningstillstånd vid Högsta förvaltningsdomstolen. Argumentet att det ligger i nationens intresse borde prövas som ett synnerligt skäl av högsta instans, ansåg han.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen meddelat prövningstillstånd. I beslutet anger domstolen att prövningen gäller om det stiftelsen anfört kan räknas som synnerliga skäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!