Nytt i juryn när Årets gotlänning ska utses

På torsdagen öppnar nomineringsprocessen till Årets gotlänning 2019. I den jury som ska plocka fram finalisterna finns i år två nya ansikten. "Ett hedersuppdrag", säger Mats Ladebäck.

Mats Ladebäck säger att han kommer att ta sitt juryuppdrag på största allvar.

Mats Ladebäck säger att han kommer att ta sitt juryuppdrag på största allvar.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2019-11-14 08:36

NOMINERA DIN KANDIDAT HÄR! 

Sedan 2011 har GT delat ut utmärkelsen Årets gotlänning till någon som gjort något bra för på eller för Gotland. Förra året prisades hockeyspelaren Johan Larsson, och nu är det snart dags att utse hans efterträdare. På torsdagen öppnar nomineringsprocessen då ni läsare får skicka in era förslag på vem eller vilka ni tycker förtjänar att bli Årets gotlänning 2019. 

– När man nominerar någon ska det vara en person som gjort något bra för Gotland och gotlänningarna det senaste året. Det är viktigt att motiveringen är tydlig och stämmer med det kriteriet. Det handlar alltså inte om att nominera någon för ”lång och trogen tjänst”., säger Ulrica Fransson, redaktionschef på Gotlands Media.

Nomineringar ska skickas till ulrica.fransson@gotlandsmedia.se senast klockan 12 den 25 november. Därefter tar juryns arbete vid. I år har de tidigare jurymedlemmarna Cecilia Schelin Seidegård och Paul "Dino" Larsson lämnat juryn, och de ersätts i stället av landsbygdsstrategen Malena Bendelin och Mats Ladebäck, platschef på Folkuniversitetet samt ordförande i Gotlands idrottsförbund. 

– Det känns såklart väldigt kul, och jag känner mig jätteglad över att man tänkt på mig och att man tror att jag kan bidra med det breda geografiska kontaktnät som jag har, säger Malena Bendelin.

Hon säger att prisets stora styrka är att det är så brett och lyfter fram olika kategorier av människor som alla har det gemensamt att de gjort något bra för Gotland.

– Jag hade själv den stora äran att vara nominerad för två år sedan, och jag hoppade dubbeljämfota-hopp när jag fick veta att jag var utvald som en av dem. Gotlänningar är så oerhört duktiga på så himla många saker, så det kändes superfint att bli sedd.

Även Mats Ladebäck är glad över ta plats i juryn, något som han kallar för ett "hedersuppdrag". 

Hur kommer du att tänka när de fem finalisterna ska väljas ut?

 – Jag kommer att leta efter personer som gjort något som haft "impact" på Gotland och gotlänningarna. Någon som på något sätt kämpat för att göra det bättre för dem som bor på ön, säger han.

När juryn, som även innehåller Ulrica Fransson och GT:s nyhetschef Johan Kurelid, valt ut de fem finalisterna kommer dessa att presenteras i GT i början av nästa år. Därefter kommer ni läsare att få rösta fram en slutgiltig vinnare. 

Malena Bendelin tar för första gången plats i den jury som ska ta fram fem finalister till Årets Gotlänning.
Malena Bendelin tar för första gången plats i den jury som ska ta fram fem finalister till Årets Gotlänning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!