Nytt Korpen-system införs

Ett nytt datasystem håller på att införas på vårdcentralen Visby norr på Korpen.

Gotland2007-03-30 06:00
Det har skapat svårigheter att komma i kontakt med vården där. Efter påsk hoppas primärvårdsstrateg Gerd Silk att verksamheten åter ska fungera normalt.

Har du försökt ringa till vårdcentralen Visby norr den senaste veckan? Och mötts av en inspelad röst som meddelar att det inte finns några lediga tider?
Det beror på att personalen håller på att lära sig det nya datasystem, kallat Take care, som planeras att införas i hela primärvården. Vårdcentralen Visby norr på Korpen har fått på sin lott att vara pionjär och fram till i slutet av september ska pilotprojektet där pågå. Sedan ska det utvärderas och eventuellt ytterligare justeras innan det successivt införs på övriga sex vårdcentraler på ön under det kommande året.

Patientsäkerhet
- Vi är först i Sverige med att införa Take care, som egentligen är ett sjukhusbaserat system, i primärvården. Vårt nuvarande system är bra för oss men inte för helheten, säger primärvårdsstrateg Gerd Silk.
- Så det måste anpassas efter våra behov. Syftet med bytet är i första hand patientsäkerheten, olika läkare ska kunna ta del av patientens samlade journaler och förskrivningar för att vården ska bli bättre och medicineringen rätt.
Gerd Silk säger också att det bara är den som är behörig som ska kunna logga in sig i systemet och läsa en patients journal. Regelverket kring användningen ska avskräcka obehöriga och anställda skriver under på att följa reglerna.
Arbetet med att anpassa systemet till säkerhetskraven och primärvårdens behov har visat sig vara mer omfattande än vad man räknat med. Så sent som i förra veckan gjordes justeringar och sedan i tisdags används det fullt ut på Visby norr. Men det tar tid att få rutin på det och eftersom personalen behöver utbildas och träna så fungerar inte verksamheten normalt. Och när det inte går att komma fram på telefon får akut behövande försöka söka hjälp på annat håll.

Tar längre tid
Gerd Silk säger att planerade besök har skjutits fram och hon tror att verksamheten ska fungera normalt igen efter påsk. Men en av läkarna på vårdcentralen är av en annan uppfattning.
- Det nya systemet har fler funktioner och knapptryckningar så det tar längre tid för varje patient, säger Susanne Belfrage som nu hinner med mellan fyra och sex patienter per dag i stället för mer normala tolv.
Hon ifrågasätter också behovet av att byta system. Tidigare har läkarna på vårdcentralen kunnat ta del av patientens journaler på lasarettet, men inte vice versa.
- Så varför inte justera det gamla datasystemet så att informationen var tillgänglig åt båda hållen i stället för att mer eller mindre tvinga på oss detta nya, tycker Susanne Belfrage, som tvivlar på att de kan arbeta för fullt redan efter påsk. Kanske kommer man då fram på telefonen, men justeringsbehov av datasystemet och ackumulerade köer till vårdcentralen gör att det kan ta längre tid än så att komma ikapp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!