Så här i klimatanpassningens tidevarv är dagvattnet dubbelt intressant. Dels kan det oftare bli för mycket av det, när de stora regnovädren kommer allt tätare, vilket leder till översvämningar.
Men det är också en vattenresurs som ofta utnyttjas dåligt, eller åtminstone ineffektivt. Detta då relativt rent regnvatten hamnar i samma brunnar som mer smutsigt vatten och då måste ta sig hela vägen via ett reningsverk innan det kan bli brukbart eller återfört.
Vad är då lösningen på detta? Jo, dels tillräckligt robusta system för att ta hand om vattnet, men även en tidig uppdelning av renare och mer smutsigt.
Det framtida kvarteret Brodösen, som det bereds mark för i södra Terra Nova i Visby, får en Sverigeunik lösning inom det här området.
– Det nya är ett dubbelt dagvattensystem. Det renare vattnet, till exempel regnet från hustaken, kan gå i princip direkt till en angränsande våtmark, ett område med konstaterat god infiltration. Det smutsiga, från sådant som parkeringsytor, går via rening och fördröjningsmagasin vidare till dagvattennätet, förklarar VA-utvecklaren Mikael Tiouls.
Fördröjningsmagasin är en del av klimatanpassningen den också, då den kan minska trycket på systemet och reningsverket, genom att helt enkelt hålla vattnet tills dess stormen bedarrat och översvämningen lagt sig.
Detta är en av de första implementeringarna av Region Gotlands färska VA-plan.
– Där står det att dagvatten antingen ska renas och fördröjas, säger Mikael Tiouls.