Att man är ett så kallat missnöjesparti, är inget som företrädarna för Socialisterna Välfärdspartiet själva hymlar med. I partiets program riktar man sig till, som man kallar det, den vanliga arbetande människan som vill se en förändring.
Den huvudsakliga frågan som partiet driver är nedskärningar i välfärden, som man anser ska avskaffas helt och hållet. David Ekman, butiksarbetare från Visby, är partiets tredje namn av totalt elva valbara kandidater på listan till regionvalet i höst:
– Vi vet att många har känt länge att det varit nedskärning efter nedskärning. Man vill ha en förändring men oavsett vem man röstar på, endera blocket, så spelar det ingen roll. Därav att vi kan anses vara ett missnöjesparti, säger David Ekman.
Hur ska ditt parti lyckas med en förändring?
– Egentligen så är det den enkla frågan. Om folk höjer rösten och säger ifrån. Det är bara så vi kan få en verklig förändring av samhället. Det handlar mer om en folkrörelse, än att ett parti ska uppnå en viss maktposition. Vi är här långsiktigt – för att stanna och bygga upp vår rörelse, oavsett hur det går i höst.
Vad ska man spara in på då, för att ekvationen ska gå ihop? I första hand riktar företrädarna kritik mot Region Gotlands överskottsmål, en slags finansiell säkerhetsmarginal som regionerna är ålagda att sträva efter enligt kommunallagen. Syftet är att regionerna ska ha en buffert för sina utgifter om tiderna snabbt skulle förändras mot det sämre.
Socialisterna Välfärdspartiet menar att dagens politiker lutar sig mot det kommunala balanskravet som ett argument för att nedmontera välfärden. Utöver att låta ett eventuellt överskott istället gå tillbaka till verksamheterna, tror partiföreträdarna att det finns utrymme att spara in på andra håll i nämnderna, men också heltidspolitikernas löner.
Vilka ser man då som potentiella samarbetspartier i regionfullmäktige för dessa frågor? Enligt de tre företrädarna vill de i första hand komma in i finrummet, och ges möjligheten att visa hur de tänker och på den vägen förändra inifrån.
– Vi har ett väldigt annorlunda sätt att se på saker. Mitt fokus skulle vara att få andra politiker och partier att faktiskt ändra synsätt i frågor. Politik handlar om prioriteringar, och vi menar att det går att satsa på tandvård, äldreomsorg och undersköterskornas löner – genom att prioritera människan, säger Julia Levin, krögare från Fårösund.
Samtidigt vill partiet vinna väljarnas förtroende inför höstens val, med sikte på ett eller flera mandat i regionfullmäktige.
Partiets toppnamn på Gotland, och överst på listan i valet till regionfullmäktige i höst, är Anders Jacobsson, pensionär från Tingstäde:
– Målet är förstås att övertyga väljarna och få så många röster att vi kommer in i fullmäktige. Men vi vill hamna där för att få insyn, först och främst. Det handlar inte om makt eller om att vara med och styra – i alla fall inte på bekostnad av det vi står för, säger han.
Partiets nolltolerans mot nedskärningar inom vård, skola och omsorg, löper som en röd tråd i det valmanifest som hittills presenterats på riksnivå. I dagsläget har Socialisterna Välfärdspartiet Gotland inte presenterat ett lokalt valmanifest, men enligt Anders Jacobsson kommer det att släppas inom kort på deras hemsida.