Nytt parti på Gotland – kallar sig missnöjesparti

Gotland har fått ett nytt parti som kallar sig "det nya missnöjespartiet". Välfärdspartiet socialisterna har siktet på regionfullmäktige, men vägen dit är lång och brokig.

Välfärdspartiet Socialisterna Gotland. I styrelsen ingår Anders Jacobsson, Malin Jacobsson, Hannes Ebegård och Johannes Regell. På bilden saknas ledamoten Julia Levin.

Välfärdspartiet Socialisterna Gotland. I styrelsen ingår Anders Jacobsson, Malin Jacobsson, Hannes Ebegård och Johannes Regell. På bilden saknas ledamoten Julia Levin.

Foto: Erik Daun

Gotland2022-02-24 18:02

Två uppstickare ser det ut att bli på Gotland inför stundade val i höst. Landsbygdspartiets Gotlandssektion bildades i höstas och på den andra politiska kanten återfinns Välfärdspartiet socialisterna som blev med Gotlandssektion i början av månaden.

Enligt partiets styrelse på Gotland har alla etablerade partier enats om en modell där nedskärning av välfärden är en del av systemet. Välfärden urholkas och arbetarna blir svikna, menar partiet som vill se förändring. 

– Det sparas hela tiden. Alla partier är överens. Det sparas på barn, skola, gamla, sjuka och de som arbetar. Varje år är det nya sparbeting. Vi vill försvara välfärden. Vi är det nya missnöjespartiet, säger Anders Jacobsson, styrelseledamot.

Partiet ställer upp i Riksdagsvalet och lokalt på Gotland, Västervik, Älvdalen och Uppsala. Några lokala sakfrågor som partiet ska arbeta för finns i dagsläget inte förutom den övergripande målsättningen "inga nedskärningar i välfärden."

Hur vill ni förändra samhället på ön?

– Vi går till val i år. Vi ska göra en lista och komma in i regionfullmäktige och få medbestämmande här på Gotland för att påverka, säger Anders Jacobsson.

Johannes Regell, ordförande i partiet på ön har varit med och startat partiet i Västervik och bor sedan ett år på Gotland. Han menar att lösningen ligger i att inte skära ned eller spara inom välfärden.

– Alternativet är att inte skära ned och de pengarna kommer från överskottet från Region Gotland som är på flera hundra miljoner. Nedskärningarna sker inte av nöd utan för att man vill ha överskotten. Det är för att man sparar i verksamheten. Vi har en annan politisk inriktning att verksamheterna går först, säger han.

Finns det något uttalat mål?

– Målet är att komma in, till att börja med. Antingen kommer vi in med egen majoritet, då kommer vi stoppa nedskärningarna, det är kanske inte så troligt. Kommer vi inte med egen majoritet så kommer vi vara en röst för alla de som drabbas av nedskärningarna och konsekvent stå på personalens sida.

Vilka satsningar vill ni göra på landsbygden? 

– Jag vill återkomma till att det första vi vill göra är att stoppa nedmonteringen av välfärden. Det är vårt främsta mål. Utöver det håller vi på att jobba med vårt lokala valmanifest, säger ordföranden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!