Nytt projekt för att driva små- skalig livsmedelsproduktion
För dem som är intresserade av att driva småskalig livsmedelsproduktion på Gotland finns nu ett nytt projekt. Projektet har startats av Hushållningssällskapet på Gotland. Det ska pågå ett år och därefter ska en anslutning ske till ett länstäckande projekt.- Det handlar om att våga vara liten producent och överleva genom samarbete med andra, säger Riina Noodapera på Gotlands hushållningssällskap.
Projektet som Gotlands hushållningssällskap har startat kallas "Utveckla småskalig livsmedelsproduktion på Gotlands landsbygd". Projektet har fått en halv miljon kronor från Verket för näringslivsutveckling (Nutek) och LBU, som är ett miljö- och landsbygdsprogram.
Hushållningssällskapet för projektet ställt upp ett antal mål som berör livsmedlsproduktionen. Några av målen är bland andra att öka antalet småskaliga producenter, hjälpa existerande företag att finna kompletterande verksamhet, öka producenternas kompetens, skapa underlag för ett utbildnings/produktionskök och få till stånd samarbete mellan gotländska producenter så ett heltäckande nätverk mellan dessa kan möjliggöras.
Enligt Riina Noodapera känner de flesta företagen på Gotland till projektet. Hittills har hon fått in ungefär 80 namn på intresserade livsmedelsproducenter.
<span class=MR>Viktigt med samarbete</span>
Det är viktigt att få till ett samarbete mellan de gotländska producenterna, säger Riina Noodapera.
Just att producenterna på Gotland ska samarbeta är något Hushållningssällskapet ska arbeta för. Ett försök till att göra det möjligt är genom att undersöka om det finns möjlighet till att starta ett produktionskooperativ.
Förutsättningarna att starta ett produktionskooperativ är många. Vad som krävs är ett bra samarbete mellan producenterna och bra marknadsföring, säger Riina Noodapera.
Ett samarbete med det nya Livsmedelsinsitutet kan vara möjligt.
Riina Noodapera menar att småskaliga producenter genom ett samarbete med Livsmedelsinstitutet får chans att forska och på så sätt kan de gå ett steg längre med sin produktion.
Fördelen med att driva ett företag i kooperativ form är att man själv har kontroll över det mesta, tillägger Riina Noodapera.
Marie Håkansson odlar och torkar grönsaker. Hon är en av dem som har anmält sitt intresse för projektet. Hon tycker att det är bra att man vill få till ett samarbete.
Det behövs alltid samarbete. Vi grönsaksodlare har ju redan kontakt med varandra. Någon kontakt med andra livsmedelsproducenter har jag inte, och jag känner inte till så många andra, säger hon.
<span class=MR>Fördelar och nackdelar</span>
De fördelar Riina Noodapera ser med projektet är att det ges en bild av vad de gotländska producenterna har och vad som är bra inom den gotländska produktionen. Det ska även ges möjlighet att se vilka luckor som finns inom den kompetens gotländska producenter har.
De nackdelar som hon finner i projektet är att det är för lite pengar och tid.
Projekt är ofta för korta, men det händer alltid något inom projekten som kan användas på olika sätt, säger hon.
När projeketet är slutfört ska ett anslutande ske till "Regional mat", som är ett länstäckande projekt. Det projektet försöker få till stånd samarbete mellan småskaliga producenter på regionala orter. Det ska förhoppningsvis leda till satsning på lokala livsmedelsproducenter som ökar konsumtionen av lokala produkter, minskar transporter och ökar sysselsättningen.
De företag som redan finns på Gotland ska knytas an till det länstäckande projektet. Detta för att komplettera nuvarande verksamhet.
Den 5 mars kommer Hushållningssällskapet att hålla ett seminarium som anknyter till projektet. Dessutom kommer Hans Naess, som har arbetat för småskalighet i stället för storskalighet, att prata om just småskalighet kontra storskalighet.
Alla som är intresserade är välkomna, avslutar Riina Noodapera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!