En bilförare som kör på ett rådjur är enligt lag skyldig att rapportera olyckan. Hos Nationella viltolycksrådet samlas statistiken och den visar att det hittills har rapporterats in 132 olyckor med rådjur på Gotland under oktober månad. Det är det hittills högsta antalet olyckor under en månad. Den tidigare toppnoteringen från februari i år var på 104 olyckor. Linus Olsson, länsansvarig jägare, har märkt av det ökade antalet viltolyckor.
– Det ringer ju mer. Det är beklagligt, säger han och anger flera skäl till varför han tror att olyckorna blir fler.
Det ena är att svenskarna semestrat mer hemma vilket gett mer trafik på de gotländska vägarna. Även så sent som i oktober fanns det turister kvar. Det är också många som jobbat på distans och som valt att vara på Gotland istället för i sitt permanentboende. En tredje trolig orsak enligt Linus Olsson är att många gotlänningar nu börjat åka till jobbet igen efter pandemin och de kör i gryning och skymning.
– Jag tror också att ju mer vi är ute och pratar med folk och delar ut viltolycksremsor, desto mer medvetna blir de och fler rapporterar, säger Linus Olsson. Han fortsätter:
– Det är också rådjurens cykel, de rör sig mer på hösten när de söker föda för att äta upp sig inför vintern.
Vid en viltolycka är man alltså skyldig att ringa polisen på 112 och berätta vad som hänt och märka ut platsen. Polisen hör i sin tur av sig till någon av öns sex kontaktpersoner som, om det behövs, kontaktar en eftersöksjägare.
– Jag ringer ett utbildat eftersöksekipage med lämplig hund som finns i närheten. Om djuret är dött kan jag själv åka ut. Ligger det på vägen drar jag bort det en bit för att undvika att det sker fler olyckor, säger Linus Olsson och syftar på följdolyckor som kan inträffa när andra djur kommer för att äta av det döda rådjuret.
Det är markägaren som har rätt till viltet och för att de ska hitta det döda djuret så brukar han märka ut platsen så att markägaren kan hitta det. Vid ett trafikeftersök söker jägaren med hjälp av en hund upp det skadade djuret och avlivar det.
De senaste åren har antalet rådjursolyckor på ön legat runt 700. Den siffran är redan nådd.
– Jag hoppas att november och december blir ungefär som de varit de andra åren med runt 60 eller 70 olyckor per månad. Vi landar i alla fall på 150 olyckor mer än vi har haft andra år, säger Linus Olsson.