Campus ska forska på vätgas till Gotlandsfärjorna

Diskussionen kring en fossilfri färjetrafik fortsätter. Nu ska ett nytt forskningsprojekt undersöka vätgasdriven färjetrafik.

Campus Gotland.

Campus Gotland.

Foto: Simon Bendelin/Arkiv

Gotland2021-12-21 09:04

Uppsala Universitet (Campus Gotland) har nu startat upp ett nytt forskningsprojekt. Med ett tvåårigt stöd på tre miljoner från Energimyndigheten ska projektet utvärdera systemlösningar för att använda vätgas i den gotländska färjetrafiken. Det som nu ska forskas på är hur de olika tekniska komponenterna ska nå ett hållbart försörjningssystem. Resultatet för färjetrafik med vätgasdrivna motorer är att det skulle ske endast ett utsläpp, vatten. 

undefined
Framtida vätgasfärja. Projektet Gotland Horizon.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Rederi AB Gotland/Gotland Tech Development, OX2, Linde Gas, Uniper och Bassoe Technology. 

– Att arbeta tillsammans med både forskningen och näringslivet skapar nya möjligheter för att kunna använda vätgas som fartygsbränsle. En viktig pusselbit för vårt konceptfartyg Gotland Horizon är tillgången till fossilfri vätgas på Gotland och i vårt närområde, förklarar Rederi AB Gotlands vd Håkan Johansson.

undefined
Campus Gotland.

Forskningsledningen drivs av Björn Samuelsson och Stefan Vinell. Björn Samuelsson, forskare i kvalitetsteknik vid Uppsala universitet, Campus Gotland, ser det som mycket positivt att kunna bidra med en möjlig förändring till sjöfarten.

– Det här kommer att leda till mycket positivt för Gotland, Campus Gotland och sjöfarten i allmänhet. Genom samarbetet med våra industriella partners tillför vi stor branschkompetens och får goda möjligheter att se våra resultat förverkligas i närtid, säger Björn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!