Nytt scenario: Då kan smittspridningen ebba ut på ön

Spridningen av coronaviruset på Gotland kan ebba ut redan under sommaren, enligt de nya scenarier för smittspridningens utveckling de tre kommande månaderna som Folkhälsomyndigheten tagit fram.

Maria Amér, smittskyddsläkare vid Region Gotland.

Maria Amér, smittskyddsläkare vid Region Gotland.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-05-06 20:29

De tre nya scenarierna presenterades av socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en presskonferens på torsdagen. De betonade att smittspridningen fortsatt är hög i Sverige, men att det finns hopp om att epidemin kan plana ut till sommaren.

Enligt Folkhälsomyndighetens grundscenario, det så kallade "scenario 1", så kommer smittspridningen på Gotland att fortsätta att sjunka de kommande veckorna, för att sedan komma ner på mycket låga nivåer i slutet av juli och i början av augusti. Detta är dock under förutsättning att vi fortsätter att följa rekommendationerna där oförändrade kontakter i befolkningen är en viktig faktor. 

– Det är scenario 1 vi mest troligt hamnar i. Men det hänger på hur vi beter oss och hur många nära kontakter vi har, säger Maria Amér, smittskyddsläkare vid Region Gotland.

Det så kallade "scenario 0", där befolkningen minskar sina kontakter ännu mer jämfört med hur det ser ut i dag, skulle för Gotlands del kunna innebära en snabbt sjunkande smittspridning med mycket få antal fall redan i slutet på juni. 

Det finns dock även en risk för ökande smittspridning en bra bit in i juni. Enligt "scenario 2", som baserats på ökande kontakter i befolkningen, finns risk för att smittspridningen fortsatt ska ligga på höga nivåer en bra bit in i juli och augusti. 

En bidragande faktor till att smittspridningen kan minska är vaccineringen.

– Det är medräknat i scenarierna, enligt de leveransplaner som finns i dagsläget, säger Maria Amér.

När kan vi vänta besked om restriktioner över sommaren?

– Det är ett arbete som pågår inom Folkhälsomyndigheten. De har ett regeringsuppdrag att återrapportera 12 maj den mer övergripande bilden av hur åtgärderna kan anpassas i samhället, och 17 maj ska de meddela vilka lättnader som kan vara aktuella framöver, beroende på smittläget, säger Maria Amér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!