Silverskatten hittades på södra Gotland i slutet av förra veckan. Sedan dess har det varit liv och rörelse på platsen, som undersökts av arkeologer från Gotlands museum.
– Det är alltid något speciellt när man hittar en silverskatt, den här skatten är dessutom i väldigt fint skick och det gör det hela ännu roligare, säger Daniel Langhammer, kulturmiljöhandläggare vid länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
I själva verket rör det sig om två samlingar, slår experterna fast: En intakt gömma och en som rabbisar rotat runt i. Fyndet inbegriper bland annat två bysantinska mynt, präglade i Konstantinopel, ett stort antal arabiska mynt, samt en tvinnad halsring och bitar av tre silversmycken.
– Min bedömning är att mynten är från 990-talet. Det hör verkligen inte till vanligheten att privatpersoner gör den här typen av fynd, men om det är någonstans man ska hitta silverskatter så är det på Gotland, säger Per Widerström, den arkeolog som undersökt fyndplatsen.
Nu ska myntexperter tittare närmare på de 50 mynten. Ansvarig myndighet vad gäller beslutet om efterundersökning är länsstyrelsen, som ska se till att någon illegal skattletning inte förekommer.
– När skatten är noga undersökt kommer vi att anmäla fyndet till Riksantikvarieämbetet som beslutar om eventuell ersättning till upphittaren, säger Daniel Langhammer.
– Vår förhoppning är att silverskatten framöver ska kunna visas på Gotlands museum, tillfogar Per Widerström.