Strul med kallelser till cancerscreening skapade oro

Felaktiga kallelser till cellprovtagning för livmoderhalscancer har skickats ut på Gotland efter att ett nytt nationellt system för kallelser har införts.

Övergången till ett nytt kallelsesystem har orsakat sena och dubbla kallelser till cellprovtagning för livmoderhalscancer.

Övergången till ett nytt kallelsesystem har orsakat sena och dubbla kallelser till cellprovtagning för livmoderhalscancer.

Foto: isabell Höjman/TT

Gotland2023-08-07 06:45

Problemen med kallelserna började under våren 2022 när alla regioner skulle övergå till ett nytt gemensamt kallelsesystem. Inom sjukvårdsregion Stockholm-Gotland har det bland annat lett till att vissa kvinnor inte blivit kallade i tid för cellprovtagning.

– Vi kallar på samma sätt i Stockholm som på Gotland, därför kan det vara enstaka som blivit drabbade av problemet på Gotland, säger Katarina Lannervall, enhetschef på Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland.

Enligt Katarina Lannervall är antalet drabbade på Gotland en minoritet, i jämförelse med resten av sjukvårdsregionen.

– Vad som har hänt är att man har fått dubbla kallelser och kanske fått dubbla provsvar. Det kan såklart skapa oro, men har inte medfört någon medicinsk risk. Det har alltså skett en överkallelse, säger Katarina Lannervall.

undefined
Katarina Lannervall, till vänster. Här tillsammans med Ivana Miljanić.

Problemet var att de olika systemen inte var synkade. Det gick till exempel inte att se vilka som redan var med i det nationella HPV-vaccinationsprogrammet, och därmed redan provtagit sig.

– Då har man hört av sig till oss och då har vi sagt att man kan riva den andra kallelsen, förklarar Katarina Lannervall.

I något enstaka fall har även kallelser dröjt, uppger Katarina Lannervall.

– Det kan vara så att vi behöver öka kallelsetakten till hösten, säger hon.

Samtidigt förklarar Katarina Lannervall att kallelseintervallen också har förlängts i och med implementeringen av det nya vårdprogrammet.

– De som tidigare skulle få en kallelse efter tre år, får den nu efter fem år. Forskningen har kommit fram till att det räcker. Men vissa har hört av sig och undrat varför det inte kommer någon kallelse.

undefined
OSLO 20161031. En kvinne får en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo mandag. Fra 1.november vil kvinner født i 1991 og senere få tilbud om gratis HPV-vaksinering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod 20520

Enligt Katarina Lannervall är det alltså en kombination av flera olika saker som har orsakat oklarheten kring kallelserna.

– Det är både nytt vårdprogram, nytt IT-system och så vaccinationsprogram på det. Det har blivit mycket på en gång, och vi har hamnat i osynk.

Katarina Lannervall förklarar att det är ett väldigt komplext vårdprogram:

– Det är för att det är riskbaserat. Alla kallas inte på samma sätt, som för mammografi. Vi förstår därför att man blir orolig när man får en extra kallelse.

Vad har ni gjort för att informera de drabbade om problemet?

– Vi har försökt gå ut med information på 1177 och via autosvar på vår mejl. Men vi förstår att många har blivit oroliga.

Enligt Katarina Lannervall ska problemet med kallelsesystemet nu vara åtgärdat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!