Oasen mitt i matkriget
Ett matkrig har brutit ut i Hemse.I centrum står serveringen Oasen på Hemse vårdcentrum.- Det allmänna ska inte leka affär, menar Kicki Askelin som driver krog på Storgatan.- Oasen är ett andningshål, säger stammisen Hans Hansson.
För Hans Hansson, Kvarnåkershamn, är vårdcentrums servering ett andningshål.
Foto: Petra Jonsson
Om serveringen på vårdcentrum är att betrakta som samhällsservice till besökarna där, eller om det är illojal konkurrens mot ortens krögare.
Dubbel konkurrens
- Rent principiellt tycker jag det är fel, säger Kicki Askelin som tillsammans med maken Tomas Olsson driver Hemse matsal.
- Det offentliga ska inte leka affär. Näringsverksamhet ska överlåtas åt de privata, fortsätter hon.
Kicki Askelin påpekar också att man som krögare i Hemse drabbas dubbelt av kommunal konkurrens, både från vårdcentrum och från Folkan.
- Utan den konkurrensen skulle det finnas plats för fler livaktiga restauranger i Hemse, säger hon.
Birgitta Skoggren, chef i köket på vårdcentrum, kan delvis förstå kritiken. Men hon tycker den är överdriven.
- Vi gör ju ingen som helst reklam för vår verksamhet, vi har inga annonser och inga skyltar utsatta. Och vi håller marknadsmässiga priser, vi priskonkurrerar inte, säger hon.
Gammal träta
De här frågorna har bollats lika länge som Hemse vårdcentrum funnits, serveringen var med redan vid starten i januari 1980.
- Fast i början hade vi inte mat, då var det bara kaffe, säger Elisabeth Jacobsson som stått bakom disken i alla år.
Det var när man började med luncher för drygt tio år sedan (maten hämtas från vårdcentrums kök) som protesterna tog fart på allvar. Och nu har även politikerna lagt sig i det hela.
Håkan Onsjö (m) har drivit frågan och vid senaste kommunfullmäktigsammanträdet fick han majoritetens ja till att matsalen ska säljas ut, eller konkurrensutsättas som det heter.
- Vem vill ha det här? Det finns ju inget kök. Varför kan vi inte få ha kvar den här servicen för våra besökare, undrar Elisabeth Jacobsson.
Socialt ställe
Det undrar besökarna också. Oasen har blivit något av en träffpunkt. När man ändå ska till distriktsköterskan, sjukgymnasten eller apoteket passar man på att slinka in på Oasen för en bit mat eller kaffe. Och ofta träffar man någon bekant att växla några ord med.
- Det här är ett väldigt socialt ställe, tycker Camilla Nygren och Sara Nilsson som båda arbetar på äldreboendet Gläntan och som brukar köpa lunch och ta med sig på Oasen.
De vet att många besökare på äldreboendena går dit och fikar.
Vid debatten i kommunfullmäktige i september målades det upp en bild av hur folk strömmade till vårdcentrum vid lunchtid. Det talades om "lämmeltåg" i riktning mot Hagagatan och vårdcentrums matsal.
Ett andningshål
När GT besökte matsalen vid middagstid i måndags rådde dock ingen rusning. Ett tiotal gäster satt och åt, och nya kom efterhand. En del köpte med sig matbox och gick, andra slog sig ned i matsalen.
- Jag äter här varje dag, det är en trygghet och ett andningshål att komma hit, sa Hans Hansson från Kvarnåkershamn, som satt vid ett bord ihop med Ingvar Norrby från Hemse.
Järpar med sås och potatis och ratatouille var maten för dagen.
Ingvar Norrby berättade att han brukar äta på Oasen de dagar han tränar hos sjukgymnasten i samma byggnad.
Långkoken lockar mest
Och Irma Pettersson och Hasse Norrby från Grötlingbo, vid ett angränsande bord, sa att de passar på att luncha när de har ärende till apoteket eller ska in för provtagning.
- Det brukar bli ett par, tre gånger i månaden. Vi går hit får att maten är så bra. Och för att det är trevligt, säger Irma.
Om det inte funnits någon restaurang här, hade ni då gått upp till samhället och ätit?
- Nej, då hade vi struntat i det och ätit hemma i stället.
Mellan 800 och 1 000 luncher i månaden serveras på Oasen. Priset är 65 kronor om man vill sitta i matsalen, 45 kronor om man tar med sig.
- Det är långkoken som kalops och kåldolmar som lockar flest gäster, säger Birgitta Skoggren.
...liksom kroppkakorna
Och kroppkakor förstås. Då öppnar man vikdörrarna och ställer ut fler bord. De dagarna kan man nog tala om lämmeltåg.
Efter fullmäktigebeslutet i förra månaden är oron stor för vad som ska hända med serveringen på Hemse vårdcentrum. Man är rädd för att den helt ska försvinna om ingen vill ta över.
- Vi har inte tagit ställning till hur vi ska göra i det läget, säger Bo Magnusson, försörjningschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Men han betonar att det bör finnas en servering där. Det är en rimlig service till besökarna.
- Det är ingen kommunal angelägenhet att driva den, men det är en kommunal angelägenhet att se till att det finns matservice på Hemse vårdcentrum. Likaväl som det finns matservice på lasarettet och på Korpen.
I kommunallagen står följande om kommuners och landstings kompetens i näringslivsfrågor:
7§ Kommuner och landsting får driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna i kommunen eller landstinget.
En förutsättning för att kommunen ska få driva näringsverksamhet är således att det inte finns något vinstintresse.
Dessutom ska det finnas ett allmänt och samhälleligt intresse av verksamheten.
Källa: "Kommunallagen,
kommentarer och praxis"
7§ Kommuner och landsting får driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna i kommunen eller landstinget.
En förutsättning för att kommunen ska få driva näringsverksamhet är således att det inte finns något vinstintresse.
Dessutom ska det finnas ett allmänt och samhälleligt intresse av verksamheten.
Källa: "Kommunallagen,
kommentarer och praxis"
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!